I 1981 lanserte det unge IT-selskapet Microsoft forgjengeren til Windows: MS-DOS. Det enkle operativsystemet, der du i stedet for grafikk, ikoner og en musepeker skrev kommandoer på en sort bakgrunn, har du kanskje selv stiftet bekjentskap med.

Windows fikk flere verktøy

DOS-systemet var banebrytende fordi det for første gang gjorde IBMs nyutviklede pc-er brukbare for vanlige kjøpere. Det var imidlertid ikke mye annet enn et operativsystem som var tenkt til å programmere oppå eller til å starte programmer som andre hadde utviklet, f.eks. Filutforskerprogrammet Norton Commander. Da Microsoft et par år senere lanserte første versjon av det grafiske operativsystemet Windows, fulgte det med flere innebygde programmer. Du kunne for eksempel foreta beregninger med den innebygde kalkulatoren, organisere filene dine med Filbehandling eller skrive dokumenter i tekstbehandlingsprogrammet Write.

Men både i Windows 1.0 og de etterfølgende versjonene av operativsystemet var det mange viktige funksjoner og programmer som manglet: Hvis du for eksempel ville ha et skikkelig tekstbehandlingsprogram, måtte du installere WordPerfect, eller du måtte kjøpe Paint Shop Pro hvis du ikke ville nøye deg med det enkle programmet Paint, som fulgte med Windows. Med tiden så vi imidlertid også eksempler på at Microsoft faktisk innførte funksjoner som hadde manglet i generasjoner av Windows-versjoner.

Det gjelder f.eks. grunnleggende sikkerhetsprogrammer som antivirus og brannmur, som først senere er blitt en del av Windows. Det samme gjelder muligheten til å lese PDF-filer, som nå kan leses uten problemer i den innebygde nettleseren Edge.

Det mangler fortsatt funksjoner

Selv om det nå er fremgang å spore, savner vi fortsatt mange funksjoner og programmer i Windows. Noen av dem har Microsoft annonsert at kommer i en fremtidig Windows-oppdatering, for eksempel muligheten til å se harddiskens filer i flere faner i Filutforsker, mens innføringen av andre savnede funksjoner fortsatt er i det blå.

Gjør Windows komplett selv

Frem til Microsoft får oppdatert Windows med de funksjonene og mulighetene vi savner, kan du selv utstyre pc-en med ni nyttige funksjoner som fungerer i både Windows 10 og 11. Du får f.eks. mulighet til å vise innholdet i en fil i Filutforsker ved å trykke på mellomromstasten – altså uten å åpne filen først.

Det er noe Macmaskiner har klart i flere tiår. Du får også større kontroll over filene på harddisken med et par nye verktøy, og funksjonene blir mer tilgjengelige når du for eksempel vil justere volumet og lysstyrken på skjermen.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.