Vi tilbringer stadig mer tid foran skjermen, og en stor del av livet vi tidligere levde analogt, foregår nå digitalt. Kommunikasjonen vår med myndigheter, kolleger og venner skjer som regel ved datamaskinen eller med mobiltelefonen i hånden. Verden er dermed blitt betydelig mer effektiv, men for en bestemt kroppsdel har den digitale transformasjonen vært dårlig nytt: øynene våre.

Hvert minutt vi sitter ved skjermen fører nemlig til slitasje på øynene. Det er blant annet musklene rundt øynene som anstrenges når vi fokuserer på tekst og grafikk. Problemet kan begrenses med regelmessige pauser, men selv om du velger å bli sittende ved skjermen, finnes det faktisk også hjelp å få.

Gult lys er riktig om kvelden

I Windows kan du nemlig bestemme fargene på lyset som skjermen sender ut. Vanligvis vil den vise et blått lys som passer godt til omgivelseslyset på dagtid. Men når det er mørkt ute, er det blåaktige skinnet for anstrengende for øynene og bør erstattes av et gulaktig. Uansett om du har Windows 10 eller 11 anbefaler vi derfor at du stiller inn skjermen slik at det skifter til det gulaktige lyset når mørket faller på.

I denne artikkelen viser vi hvordan du får skjermen til å gjøre dette automatisk, og vi viser også hvordan du generelt får fargene i Windows til å fremstå mørkere og roligere.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.