Har du en iPhone eller en Android-telefon, har du sikkert oppdaget at du kan sveipe med fingeren fra enten øverst eller nederst på skjermen for å få tilgang til en rekke praktiske snarveier og varsler fra forskjellige apper. Det samme gjelder faktisk også på en Windows 10-pc. Der har du også enkel tilgang til varslinger og raske snarveier rett fra skrivebordet. Microsoft har valgt å samle de smarte funksjonene i det såkalte handlingssenteret. Det finner du ved å klikke på en liten knapp helt nede til høyre på skrivebordet i Windows 10. Når du klikker på snakkebobleikonet, får du tilgang til funksjoner som minner om dem du kjenner fra mobilen: Helt øverst i vinduet vises varslinger fra Windows og programmene på maskinen, for eksempel at det har kommet oppdateringer til Windows 10 eller at du bør sjekke sikkerhetsinnstillingene i Windows. Vel så interessante er snarveisikonene nederst i vinduet. De gir tilgang til en rekke funksjoner som kan slås av og på. Det gjelder blant annet mye brukte innstillinger for blant annet Wi-Fi, kveldsmodus, plassering og Bluetooth.

Mye enklere tilgang Du slipper med andre ord å grave dypt i de ikke alltid like logiske innstillingsmenyene eller i kontrollpanelet i Windows 10 for å finne det du er ute etter. I handlingssenteret finner du også en snarvei til viktige innstillinger, for eksempel når du vil koble til nytt utstyr eller sende et skjermbilde av skrivebordet til en ekstern skjerm. Det finnes normalt 12–16 snarveier i handlingssenteret, men tallet kommer an på hvilke funksjoner som er tilgjengelige på akkurat din maskin. Hvis den for eksempel har innebygd Bluetooth eller et batteri fordi den er av den bærbare typen, ser du også ikoner for disse funksjonene. På en nesten identisk pc, men uten batteri og Bluetooth, vil ikke disse knappene bli vist. Så lenge maskinen ikke har dette utstyret, må du inn i kontrollpanelet for å finne de tilhørende innstillingene. Samtidig kan pc-produsentene velge å bygge inn sine helt egne funksjoner, som dermed blir tilgjengelige i form av snarveier i handlingssenteret. Det gjelder blant annet enkelte strømstyringsplaner for bærbare pc-er, der produsenten ønsker å legge til sine egne innstillinger for å optimaliserer batteritiden på nettopp den maskinen.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.