En treg oppstart er et av de mest irriterende dataproblemene. Noen ganger ønsker vi bare å få fart på datamaskinen hvis vi må skynde oss å bestille billetter eller bruke nettbanken. Og det er frustrerende hvis det tar lang tid å få liv i pc-en.

Heldigvis er moderne datamaskiner utstyrt med SSD-stasjon fremfor de gamle og tregere mekaniske harddiskene. Det betyr blant annet at datamaskinen starter opp raskere, men for noen pc-brukere går det fortsatt for langsomt. Microsoft har derfor implementert funksjonen Rask oppstart i Windows 10.

Rask oppstart gjør at datamaskinen ikke slår seg helt av, og den slipper dermed å laste inn prosessorkjerner og drivere fra begynnelsen av når den slås på. Når datamaskinen slås av med rask oppstart aktivert, vil Windows se ut som vanlig, der alle programmene lukkes og alle brukere logges av. Men i stedet for å slå seg helt av, havner pc-en i en tilstand et sted mellom Avslutt og Dvalemodus.

Når du slår av pc-en med rask oppstart, lagres operativsystemets nåværende modus i dvalemodus før pc-en slås av. Rask oppstart fungerer imidlertid annerledes enn vanlig dvalemodus i Windows. Når pc-en går over i dvalemodus på vanlig måte, vil mapper og programmer fortsatt være åpne, og ingen brukere logges av i Windows. Det er derimot ikke tilfellet med rask oppstart.

Problemer med oppdateringer

Den vanlige dvalemodusen er nyttig hvis du vil gå tilbake til en datamaskin som er i nøyaktig samme tilstand som du forlot den i. Rask oppstart gir deg i stedet en frisk og nystartet utgave av Windows på forholdsvis kort tid. Du kan altså umiddelbart spare tid og unngå frustrasjon med rask oppstart, ettersom operativsystemet bare lagres i dvalemodus.

Men dessverre er det også en bakside av medaljen, for rask oppstart kan også føre til en rekke problemer i Windows. Den største og viktigste ulempen er at du risikerer å gå glipp av viktige oppdateringer til datamaskinen. Når du har lastet ned en systemoppdatering til Windows, blir den først installert på datamaskinen når pc-ens prosesser og komponenter er helt avsluttet og starter opp igjen fra begynnelsen. Det gjør de ikke med rask oppstart, som bare setter systemet i dvalemodus.

I stedet må du huske å starte datamaskinen på nytt manuelt når du har lastet ned oppdateringer. Ellers risikerer du at oppdateringer, som potensielt kan inneholde viktige sikkerhetsinnstillinger, ikke blir installert på datamaskinen. Rask oppstart aktiveres automatisk på de fleste bærbare og stasjonære datamaskiner med Windows 10. Men ettersom funksjonen kan skape problemer, er det jo lite hensiktsmessig at den i utgangspunktet er aktivert. Heldigvis kan den imidlertid deaktiveres relativt enkelt i innstillingene i Windows 10 hvis rask oppstart ikke er noe for deg. Og det er like enkelt å aktivere den på nytt senere. Da kan du blant annet eksperimentere fortløpende med rask oppstart i Windows, og vurdere om funksjonen skal være aktivert eller ikke.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.