Komputer for alle har ikke løsningen på alle de problemene du blir utsatt for på datamaskinen din, men vi kjenner noen gode og allmenngyldige triks som har vist seg å fungere igjen og igjen. Disse svarene er ikke våre egne. Mirakelmakeren er derimot Microsoft.

Selskapet bak operativsystemet ditt har ikke overraskende god kjennskap til flere tiår med dataproblemer som kan ramme Windows. Onde tunger vil kanskje til og med påstå at Microsoft selv står bak de fleste. Men saken er at Windows 10 og 11 i dag tilbyr et betydelig arsenal av reparasjoner og forbedringer som du kan gjennomføre noenlunde raskt og enkelt, og som løser en rekke forskjellige problemer. Et klassisk eksempel er Windows’ nettverkstilbakestilling, som vi skriver om i denne artikkelen.

Virker overraskende ofte

Komputer for alle mottar ganske ofte henvendelser om nettopp nettverk fra leserne. Og spørsmålene spriker i alle retninger: Noen ganger dreier de seg om en treg internettforbindelse, som kanskje til og med er nede. Noen ganger mistenkes internettleverandøren, andre ganger er det naboens forstyrrende nettverkssignaler som kanskje kan være medvirkende til elendighetene. Selv om spørsmålene er veldig forskjellige, er svarene våre ofte de samme og lyder slik: Opplever du problemer med nettverket, kan det hjelpe å tilbakestille nettverket.

Ni av ti ganger er det nettopp den medisinen som ruteren og pc-en din trenger. Og selv om en tilbakestilling høres ut som en brutal operasjon, er den virkelig enkel å utføre. En tilbakestilling betyr i praksis at driveren – programmet som styrer nettverket fra datamaskinen – slettes og installeres på nytt i en ren, original form – altså uten de ekstra innstillingene som Windows-systemet vanligvis har lagt til over tid. En tilbakestilling har med andre ord den effekten at alle unoter fjernes. Det betyr forhåpentligvis at problemene du har opplevd med nettverket ikke lenger gjelder når du starter opp pcen på nytt etter tilbakestillingen. Tilbakestillingen har imidlertid også en uheldig bivirkning: Passordene som Windows ellers så plikttro husker for deg, blir slettet.

Derfor vil du etter tilbakestillingen ikke lenger automatisk logge på det trådløse nettverket og andre nettverk du bruker fra tid til annen. Det er altså lurt å få orden på passordene før du foretar tilbakestillingen. Det hjelper vi deg også med.

Flere superløsninger på vei

Veiledningen vår til tilbakestilling av nettverket i operativsystemet Windows er den første i rekken av «superløsninger i Windows». Gled deg til de neste delene i serien, som vi utgir i kommende nummer av bladet. Snart vil du ha et perfekt arsenal av mirakelløsninger til datamaskinen din.

Løsninger du kan bruke igjen og igjen hvis pc-en får nye problemer i fremtiden.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.