Er du en garvet Windows-bruker, har du sikkert også hørt om verktøyet ”sikker modus”. Funksjonen har nemlig eksistert helt siden Windows 95, men er av uforståelige grunner godt skjult i Windows 10. Det endrer ikke det faktum at det fortsatt er et fantastisk verktøy som ofte er den eneste utveien hvis du vil løse en kritisk feil i Windows 10, uten å tilbakestille Windows eller installere hele operativsystemet på nytt.

Når du starter Windows i sikker modus, benyttes kun de driverne, programmene og funksjonene som er helt nødvendig for å starte Windows. Programmer og utstyr du har installert, startes ikke, og dermed unngår du at et installert program, en driver eller et virus hindrer Windows i å starte – eller stopper deg når du for eksempel prøver å skanne maskinen for virus.

Da Windows 10 ble lansert, var det primære operativsystemet i nye pc-er, kalt BIOS, også i ferd med å bli faset ut til fordel for det nyere og smartere UEFI-systemet. UEFI tillater mye raskere oppstart ved ganske enkelt å hoppe over en del av maskinens grunnleggende tester. Derfor lanserte Microsoft Windows 10 med en “fast boot”-funksjon som gjorde Windows klart til bruk raskere enn tidligere. Dessverre betød det også at den vanlige måten å starte i Sikker Modus på, nemlig å trykke på F8 under oppstart, ikke virker på pc-er med UEFI.

Heldigvis finnes det andre metoder for å starte i sikker modus, og dem kan du lese mer om her. Vi anbefaler likevel at du prøver de enkleste først. Hvis de ikke virker, kan du lese videre i artikkelen og prøve med skarpere lut. Når du omsider har klart å starte Windows 10 i sikker modus, er du klar til å løse feilene som gir operativsystemet problemer med å starte, for eksempel ved å oppdatere driveren til skjermkortet.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.