Uansett hvilken pc du har og hvor dyr den er, er én ting sikkert: Pc-en bruker ikke alle kreftene sine med mindre du gir den beskjed om det. Helt nye Windows-pc-er har nemlig en lang rekke innstillinger som er enten slått på eller av og hemmer pc-ens ytelse.

For eksempel blir smart grafikk og animasjonseffekter i Windows sine mange menyer prioritert av utviklerne hos Microsoft, og i utgangspunktet er disse visuelle effektene aktivert på nye pc-er. Strømstyringsplanen er i utgangspunktet ikke innstilt til at pcen skal yte etter beste evne siden dette krever et høyere strømforbruk. Og for å gjøre Windows mer imponerende og omfattende har Microsoft bestemt at en lang liste med innebygde småprogrammer skal kjøre i bakgrunnen mens du bruker pc-en.

Disse tre eksemplene har stor innvirkning på pc-ens ytelse og gjør at datamaskinen kanskje ikke lever opp til forventningene du hadde til den. Derfor er det bare rimelig at det er mulig å si nei takk til innstillingene som Microsoft anbefaler. I stedet kan du frigjøre mer kraft ved å foreta noen enkle justeringer. Visse endringer har naturligvis større effekt enn andre, men alt kan heldigvis gjøres på samme sted.

Bruk riktige innstillinger

I løpet av årene har Windows fått flere innebygde innstillinger som kan få operativsystemet til å fungere raskere. En av disse er å hindre alle de forstyrrende varslene som dukker opp i hjørnet på skjermen eller deaktivere unødvendige gjennomsiktighetseffekter slik at pc-ens ytelse kan optimaliseres. Hele optimaliseringen gjøres i Windows, og det gjelder både i Windows 10 og Windows 11.

Spesielt i Windows 11 har Microsoft tatt i bruk den digitale penselen og fylt operativsystemet med fargerike effekter som absolutt får Windows til å se flott og innbydende ut, men som også går ut over ytelsen. Effektene kan deaktiveres med noen få klikk, og flere andre unødvendig krevende funksjoner kan også enkelt deaktiveres. Slik får du fart på Windows ved hjelp av innstillingene.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.