Bruker du ledeteksten? Eller har du – som jeg lenge har hatt – en følelse av at verktøyet er altfor komplisert? Det er lett å få det inntrykket når du åpner ledeteksten. En blinkende kodelinje på kullsvart bakgrunn venter på dine ordrer. Du kjenner sikkert igjen situasjonen fra diverse filmer – supernerden som må redde menneskeheten, eller superskurken som i løpet av sekunder klarer å bringe ITsystemer over hele verden ettertrykkelig i kne.

Det er ikke akkurat dette vi andre bruker Windows-pc-en til. I hvert fall ikke jeg. Ledeteksten i Windows er helt klart perfekt for eksperter. Det er et populært verktøy blant systemadministratorer og andre som skal løse kompliserte administrative oppgaver på datamaskinen og nettverket. Men du kan også bruke dette verktøyet. Bare litt annerledes. Ledeteksten kan nemlig også brukes til små, konkrete oppgaver, reparasjoner og kontroller.

Den er din inngang til en rekke verktøy du ikke finner andre steder i Windows. Du kan reparere harddisken eller filsystemet, sammenligne to nesten like filer eller kontrollere at alt er som det skal på nettverket hjemme. Det krever bare at du skriver inn noen få tegn etterfulgt av Enter på tastaturet. Ledeteksten er for øvrig en gammel kjenning som har vært en del av Windows siden operativsystemet Windows NT fra 1993.

Det er med andre ord ikke et verktøy som har endret seg mye gjennom årene. Derfor vil ledeteksten også fungere på nøyaktig samme måte enten du bruker Windows 10 eller det nye Windows 11. Ikke komplisert i det hele tatt.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.