Hvis du ofte installerer nye programmer, har du utvilsomt oppdaget at de fra tid til annen skaper uforutsette problemer. Et uoppmerksomt øyeblikk er alt som skal til, så har du installert et program som har satt spor i Windows-registeret, slik at andre programmer ikke lenger virker etter hensikten. Vi er mange som på et eller annet tidspunkt har falt for slike dårlige programmer. I tillegg finnes det feil som ikke skyldes brukeren, men som oppstår som et resultat av uheldige omstendigheter. Det kan være en helt spesiell versjon av Windows som ikke fungerer optimalt sammen med en bestemt utgave av et ellers bunnsolid og velprøvd program. I Windows kan tingene påvirke hver-andre på måter som er det er vanskelig å forutse. Løsningen på slike problemer tilbys av Microsoft selv. Verktøyet Systemgjenoppretting har vært med oss i en årrekke og dukket først gang opp i år 2000 sammen med Windows ME, forgjengeren til Windows XP.

I de drøyt tyve årene som har gått siden da, er verktøyet stadig endret, men den grunnleggende funksjonen er den samme. Systemgjenoppretting fungerer ved at du lager ett eller flere gjenopprettingspunkter som du kan gå tilbake til hvis uhellet er ute. Et gjenopprettingspunkt består av Windows-innstillinger og punkter i registerdatabasen. Når du gjenoppretter operativsystemet fra et gjenopprettingspunkt, vil blant annet programmer du har installert etter dette tidspunktet, bli slettet fra Windows. Resultatet gir seg selv: Problemene som programmene førte til, forsvinner når programmene blir fjernet. Selve oppsettet av systemgjenopprettingen går som en lek, og det samme gjør selve prosessen. Du kan til og med ombestemme deg og oppheve en gjenoppretting.

Det kan være vanskelig å vite nøyaktig hva som endres ved en systemgjenoppretting. Derfor tar vi for oss detaljene rundt det lenger ut i artikkelen. Til slutt kan du lese om vår egen undersøkelse, der vi har sett på i hvilken grad systemgjenopprettingen påvirker filer, skrivebordsbakgrunner, personverninn stillinger og andre innstillinger i Windows. Du bør lese denne artikkelen grundig før du gir deg i kast med verktøyet som tørker av tavlen i Windows. Systemgjenoppretting løser ikke alle problemer på data maskinen. Derfor har vi også lagt til en oversikt over de tilfellene der Windows-problemer kan løses mer hensiktsmessig med et annet verktøy. Det kan for eksempel være en bedre løsning å tilbakestille Windows, bruke et sikkerhetsprogram eller å angre en oppdatering.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.