Flere tusen små systemfiler ligger på harddisken. De er riktignok godt skjult i mapper du aldri besøker, men filene er knyttet sammen på kryss og tvers. Selv en liten feil i en av dem kan velte lasset, slik at du og datamaskinen din får problemer. I beste fall får du bare noen feilmeldinger, men i aller verste fall går Windows-verktøyene og programmene i stykker.

Når du for eksempel installerer et nytt program, legges det til nye filer på datamaskinen. Det medfører blant annet endringer i registerdatabasen, og som vi ofte har beskrevet her i bladet, kan denne typen være en betydelig kilde til kaos på pc-en. Det skal ikke så mye til før det går i stå. Noen ganger skaper det problemer hvis bare én enkelt fil er skadet eller rett og slett feilplassert på harddisken.

Fjern feilmeldingene

Men hva gjør du hvis du støter på en feil etter installeringen av et program? Det vi i hvert fall ikke kan anbefale deg, er å rote rundt i registerdatabasen på egen hånd. Det gjør bare de fremste ekspertene. Du kan avinstallere programmet, men det er ingen skuddsikker løsning, for ofte etterlater programmene små filer og databaseposter slik at problemet vedvarer etter at programmet er avinstallert. Derimot bør du bruke den supre løsningen Systemgjenoppretting. Det er et verktøy som har vært en sentral del av Windows i over 20 år.

I denne veiledningen viser vi deg hvordan du raskt skrur tiden tilbake hvis operativsystemet er blitt rammet av en mindre eller større feil. Løsningen krever noe forberedelse og betimelig aktsomhet fra din side, for systemgjenoppretting fungerer bare hvis du på forhånd har opprettet et såkalt gjenopprettingspunkt. Det er en slags sikkerhetskopi av Windows’ systemfiler som du trenger når du vil gå tilbake til et tidligere stadium i Windows.

Denne artikkelen bør derfor minne deg på å opprette et punkt hver gang du planlegger å gjøre en større endring på pc-en.

Dokumentene dine er ikke i fare

Vær klar over at systemgjenoppretting ikke påvirker dokumentene og andre private filer. Dokumentene, bildene og andre personlige filer du har liggende på pc-en, vil også ligge der etter en systemgjenoppretting, som utelukkende endrer i system- og programfiler. Det er rett og slett et mirakelmiddel som får Windows til å kjøre problemfritt igjen.

Som vi viser på de neste sidene, kan du enkelt lager et gjenopprettingspunkt. Men faktisk lager Windows også selv gjenopprettingspunkter når operativsystemet f.eks. installerer en større oppdatering. Noen programmer spør også om Windows skal lage et gjenopprettingspunkt når programmet installeres. Dette gjelder vanligvis programmer som tilpasser Windows ved å endre oppføringer i registeret. Disse redningspunktene kan du også benytte deg av hvis du får problemer i Windows.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.