Det er 1992. En mann sitter ved pc-en og skriver i et Word-dokument. Pc-en er ikke på nettet … av den gode grunn at Internett ennå ikke er oppfunnet. Ordene i Word-dokumentet er mannens egne. Ingen andre kjenner til dokumentet han skriver. I hvert fall ikke før han viser skjermen til noen eller skriver ut teksten.

30 år er gått, og verden er en helt annen. Vi har langsomt vent oss til det: Ingenting på datamaskinen er helt vårt eget lenger. Med Internett blir all informasjon sendt på kryss og tvers mellom forskjellige datamaskiner. Mannen med Word-dokumentet kan nå på ett sekund vise dokumentet til en venn på den andre siden av kloden. Ny teknologi har gjort det mulig.

De fleste av oss er enige om at det er en veldig stor forbedring. Ting er blitt enklere, arbeidsmengden er mindre og nye muligheter for kommunikasjon dukker opp hvert år.

Den usynlige kommunikasjonen

Det er imidlertid en skyggeside. For én ting er bevisst kommunikasjon på nettet mellom venner. Noe annet er den stille kommunikasjonen i bakgrunnen. Altså de små datapakkene som sendes til og fra datamaskinen uten at du er oppmerksom på det.

Det er på mange måter noe som har krøpet inn under huden på oss. I nettleseren er du kanskje klar over at andre følger med. Vi kjenner til informasjonskapsler som forteller annonsører hvilke nettsider vi har besøkt, informasjon de bruker til å tilpasse annonsene til våre interesser. Vi vet at Google leser med når vi bruker Gmail. Vi vet også at Facebook benytter personopplysningene i stor skala. Mangelen på privatliv vises ofte når vi beveger oss på nettet.

Hva gir du Windows lov til?

Men hvordan står det egentlig til i Windows? Det er vel ikke en del av Internett? Jo, det er det. For aktivitetene på vår egen pc og i vårt eget Windows er like mye gjenstand for nysgjerrighet som vanene våre på nettet.

Det gjelder stort sett alle delene av operativsystemet. Microsoft vet for eksempel hvilken harddisk du har. Selskapet kjenner navnet på nettverket ditt og vet hvilke programmer du har brukt. Informasjonen om disse tingene – og mye, mye mer – sendes til Microsoft hele tiden og i et omfang de færreste av oss tenker over. Hvis du ikke har vært oppmerksom, har du selv gitt tillatelse til Microsofts innsamling av data da du installerte operativsystemet på pc-en. Nå ser du kanskje for deg et enormt kontor der Microsoft-ansatte følger med på at Jørgensen igjen har lagt kabal på pc-en.

Heldigvis er det ikke slik. Opplysningene som sendes fra datamaskinen til Microsoft er anonymisert i overveiende grad for at Microsoft skal kunne gjøre Windows bedre – og forbedre sikkerheten på datamaskinen din. Men det er ikke alt som gjør Microsoft glad, som også gjør livet ditt bedre. Du må finne ut hva du ønsker å dele med Microsoft. Et godt eksempel på en interessekonflikt mellom deg og Microsoft er for eksempel den såkalte Annonse-ID-en – en ID som tillater Microsoft å målrette annonser mot deg basert på de tingene du har gjort i Windows og i programmene.

Det er langt fra sikkert at du ønsker at opplysninger om dine interesser skal ligge på Microsofts servere, der for eksempel et hackerangrep kan gi feil mennesker tilgang til dem. Microsofts telemetri kan bli for mye.

Microsoft lar deg bestemme

Microsoft er bevisst på at de færreste av oss ønsker å legge alle dataaktivitetene i hendene på giganten. I Windows kan du derfor slå av de forskjellige datainnsamlingene hvis du ikke ønsker at f.eks. inntastinger i apper skal gå til Microsoft.

Innstillingene er imidlertid spredt over hele operativsystemet, og det kan være vanskelig å få en samlet oversikt. Her kommer verktøyet WPD fra Fordelssonen deg til unnsetning: Alle innstillingene er samlet i ett vindu, og det er lett å slå de enkelte punktene på eller av.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.