Microsoft har gjort det mye lettere å tilbakestille pc-en og starte helt forfra. Takket være et verktøy som dukket opp i Windows 10-oppdateringen våren 2020, kan du nemlig laste ned et helt nytt operativsystem i ditt nåværende Windows. Deretter kan du installere det fra bunnen av og få en helt frisk pc uten skavanker.

Det kan være flere grunner til at man ønsker å tilbakestille Windows. Den vanligste er at problemene med maskinen rett og slett vokser deg over hodet. Problemene vil bare øke hvis du har hatt pc-en i fire–fem år. De behøver ikke å være uoverstigelige, men kan bli tilstrekkelig omfattende til at de er irriterende. Maskinen kan for eksempel ganske enkelt ha blitt tregere.

Det er en naturlig konsekvens av at du installerer stadig flere programmer. Harddisken fylles opp med dokumenter og andre personlige filer, og registerdatabasen fylles opp med stadig flere punkter. Når maskinen har noen år på baken, vil det normalt ikke være tilstrekkelig å rydde opp på enkelte deler av pc-en. Da er det sterkere lut som må til.

En tredje grunn til å tilbakestille maskinen er at du kanskje vil kvitte deg med den eller låne den bort for en tid. I så fall er det fornuftig for både deg og den nye eieren å sørge for at den har en frisk Windows-versjon uten dine filer og programmer.

En tretrinnsrakett

I denne artikkelen går vi imidlertid ut fra at du selv skal bruke pc-en etter tilbakestillingen. Du må gjennom tre faser: Først må du klargjøre pc-en for tilbakestillingen. Deretter skal den gjennomføres. Til slutt må du få filer, programmer og innstillinger på plass igjen.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.