I gamle dager, altså før Windows 8, var antivirusprogrammet det første som skulle installeres på en ny pc eller i en ny Windows-versjon. Det var en standardprosedyre de fleste kjente til. Den som ikke fulgte denne regelen, risikerte i verste fall at pc-en ble infisert med virus, eller at en hacker tok seg til rette på maskinen. I de tidligere Windows-versjonene var nemlig ikke sikkerhetsfunksjoner en del av selve operativsystemet.

Det endret seg med de første versjonene av Windows 10, som ble lansert i 2015. Da var en god, grunnleggende beskyttelse inkludert, og derfor var det heller ingen katastrofe hvis man ikke øyeblikkelig installerte et sikkerhetsprogram fra en eller annen tredjepartsleverandør. Microsoft har til og med forbedret utvalget av sikkerhetsinnstillinger i Windows fortløpende. Med de nyeste funksjonsoppdateringene har operativsystemet så mange egne sikkerhetsfunksjoner at det begynner å nærme seg den sikkerheten du får med en kommersiell sikkerhetspakke.

Av uransakelige grunner er imidlertid mange av de mest effektive sikkerhetsfunksjonene i Windows 10 så godt skjult at du neppe har oppdaget dem. Dessuten er en del av de nyeste deaktivert som standard. Dermed er altså pc-en dårligere beskyttet enn den kunne vært, med mindre du går aktivt inn og slår på funksjonene. Vi har gravd oss dypt ned i operativsystemet og har funnet frem til åtte nye sikkerhetsinnstillinger du bør aktivere, hvis du vil ha en Windows 10- maskin som er sikrest mulig. Den eneste ulempen ved å aktivere alle sikkerhetsfunksjonene er at du risikerer flere advarsler om for eksempel skadelige programmer. Det er likevel bedre enn å være uvitende om eventuelle trusler og i verste fall installere skadevare på maskinen.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.