Hver gang en ny Windows-versjon lanseres, kan du være sikker på at både utseende og funksjonalitet blir justert og endret. Noen funksjoner og elementer er likevel så gode, så stabile og en så integrert del av operativsystemet at det er vanskelig å se for seg at Microsoft noen gang vil endre dem vesentlig eller fjerne dem helt. Ett av disse elementene er oppgavelinjen, som i sin moderne versjon så dagens lys for første gang i 1995 i forbindelse med lanseringen av Windows 95.

I forgjengeren, Windows 3.1, var de åpne programmene stablet oppå hverandre på skrivebordet, noe som ga et annet og mindre oversiktlig inntrykk. Den gangen bidro den nye oppgavelinjen til å endre måten man bruker datamaskinen på.

Suveren oversikt

Med innføringen av oppgavelinjen og startknappen i Windows 95 ble det plutselig mye lettere for Windowsbrukere å holde orden på og finne frem i alle de åpne programmene og vinduene. Oppgavelinjen ga en enkel, men genial oversikt over hvilke programmer som var åpne. Det gjorde det lettere å få oversikt over hva man holdt på med, samtidig som det var logisk og intuitivt å bytte mellom åpne programmer ved hjelp av programknappene på oppgavelinjen.

Samtidig gjorde startknappen det lett å få tilgang til programmer, dokumenter og andre filer på maskinen. Noen år senere, i 2001, lanserte Microsoft Windows XP, der oppgavelinjen fikk den ikoniske blåfargen. I tillegg kom et lite, men viktig tillegg ved at det ble mulig å legge til programsnarveier på linjen.

Full kontroll

Dette gjorde det mulig å åpne de mest brukte programmene på et blunk fra oppgavelinjen. Den ga også tilgang til startmenyen, og det var mulig å se åpne vinduer og veksle raskt mellom dem ved hjelp av musen. Dermed ble oppgavelinjen selve kommandosenteret i Windows. Fra den kunne du utføre de fleste oppgavene og ha god oversikt over det du drev med på maskinen. Systemstatusfeltet i Windows XP ble dessuten utvidet med nye ikoner og funksjoner som volumkontroll og nettverkstilkobling. Det gjorde oppgavelinjen til et av de viktigste og mest sentrale verktøyene i hele systemet.

Tilpasses dine behov

I dag heter den aktuelle versjonen av operativsystemet Windows 11, og den nyttige linjen spiller en like sentral rolle nå som for 20 år siden. Selv om standardoppsettet er ganske nyttig, kan du gjøre tilpasninger og justeringer som gjør linjen mer hensiktsmessig og bedre tilpasset din måte å bruke maskinen på. Det kan for eksempel være lett å miste oversikten hvis du ofte har mange vinduer åpne samtidig.

Det unngår du hvis du organiserer programvinduene i grupper. Du kan også velge å gjøre ikoner og andre elementer på oppgavelinjen mindre, slik at du får plass til flere på en gang. Et annet nyttig tiltak er å rydde opp i innhold du ikke bruker. Det gjelder for eksempel feltet oppgavevisning eller knappen ”Personer”, som er den innebygde adresselisten i Windows. Hvis dette er et verktøy du likevel ikke bruker, er det ingen grunn til at det skal ta opp plass. I denne artikkelen gjennomgår vi våre beste tips og forklarer hvordan du kan gjøre oppgavelinjen nøyaktig slik du vil ha den.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.