Hvis det er noe vi har lært i redaksjonen til Komputer for alle, så er det at folks problemer med Windows er like mange og varierte som datamaskinene vi bruker. En type problemer som imidlertid går igjen i mange av henvendelsene til redaksjonens Spør oss-tjeneste, handler om hvordan vi kan se det som er på skjermen best mulig.

Her kunne vi være fristet til å tro at et par nye briller ville være den beste løsningen på problemet, men faktisk kan du ha problemer med å se tingene tydelig på datamaskinen selv om du ikke har noen problemer med å utføre andre oppgaver i det daglige. Det er nemlig helt andre mekanismer i spill når du sitter ved datamaskinen. Et helt konkret problem når du ser på pc-en handler rett og slett om å finne musepekeren.

Det har vi vel alle vært utsatt for i større eller mindre grad. Hvis for eksempel pekeren befinner seg helt ute på siden av skjermen eller oppå noe annet i samme farge, kan den ofte bare identifiseres ved å riste litt rundt med musen til den kommer til syne igjen. Her kan en større peker være til hjelp.

Hva står det der?

Et annet problem du gjerne kan oppleve er at det kan være vanskelig å lese teksten på skjermen din. Her kan problemet skyldes at teksten er for liten, men det kan like gjerne skyldes manglende kontrast på skjermen. Når det gjelder begge disse problemene har Windows verktøy som kan utbedre feilene. Det er også mange av oss som fint kan lese teksten i Windows, men som synes at den er unødvendig uskarp. Her foreslår Windows at du kan bruke ClearType. Dette er en teknologi som sørger for at skrifttypene blir så skarpe som mulig på skjermen.

Hvis du vil bruke dette verktøyet må du selv velge hvilken av tekstprøvene som er mest tydelige for deg. Microsoft har mye kunnskap om de problemene vi kan ha med å se vinduer, tekst og grafikk i Windows. Faktisk i en slik grad at de har satt av et eget område i Windows-innstillingene til dette: «Hjelpemiddel» eller «Tilgjengelighet ». Denne artikkelen tar utgangspunkt i de mange gode verktøyene som tilbys i denne delen av Windows, og vi vil gå gjennom dem på de neste sidene.

Få lest alt på skjermen høyt

Windows sine verktøy kan være til god hjelp for de fleste av oss – også personer med helt normalt syn. Dette gjelder imidlertid ikke den mest omfattende løsningen for å gjøre Windows enklere å bruke, den såkalte Skjermleseren. Skjermleseren bruker høyttalerne (eller hodetelefonene) på pc-en til å fortelle deg hva som står på skjermen når du fører musen over teksten. Det er et verktøy som du sannsynligvis bare vil bruke hvis synet er veldig dårlig, siden det i lengden kan være litt slitsomt å lytte til oppleseren.

Men det er jo greit å vite at muligheten finnes.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.