Filhåndteringsverktøyet Filutforsker har spilt en sentral rolle i Windows siden pc-ens barndom. På de aller fleste datamaskiner er Filutforsker det programmet som brukes oftest, og kanskje også mest. Det er nesten umulig å komme seg gjennom en dag ved pc-en uten å ha brukt Filutforsker, for hvis det ikke var for dette verktøyet, ville det være umulig å navigere rundt i filer og mapper på pc-efn.

Men én ting har alltid manglet i filhåndteringsverktøyet: muligheten til å jobbe med faner. Ideen om å dele opp Filutforskers vinduer i faner har vært fremme i årevis, og inntil nå har løsningen vært å benytte seg av tredjepartsprogrammer som enten har lagt til fanefunksjonen i Filutforsker eller utgjort et eget filbehandlingsverktøy i Windows. Men dette er ikke lenger nødvendig, for nå har Filutforsker endelig fått egne faner lik dem vi blant annet kjenner fra nettlesere.

Enklere å flytte filer

I den nyeste oppdateringen av operativsystemet har Microsoft lagt til de etterlengtede fanene i Filutforsker i Windows 11. Det betyr at det blir enklere å kopiere og flytte filer på datamaskinen, noe som er spesielt nyttig hvis du jobber mye på pc-en. Ved å jobbe med faner slipper du å fylle opp skrivebordet med flere forskjellige åpne Filutforsker-vinduer når filer og mapper skal flyttes.

I stedet er alt samlet i ett Filutforsker- vindu der du raskt kan bytte mellom faner, akkurat slik du kan i nettlesere som f.eks. Google Chrome. Skal en fil flyttes over i en annen mappe, trenger du bare klikke på filen, holde museknappen nede og dra filen over i en av de åpne fanene. Faner i Filutforsker er derfor et kjærkomment tillegg til Windows 11, og du kan utrette mye med den nye funksjonen. Likevel er det enkelte muligheter vi fortsatt savner.

Nå kan du gjøre dette:

 • Bruke hurtigtaster: På samme måte som i nettleseren kan faner åpnes og lukkes med hurtigtastene Ctrl + T og Ctrl + W. Du kan også bytte mellom faner med hurtigtasten Ctrl + Tab. Det krever en smule tilvenning, men det gjør samtidig arbeidet i Filutforsker både veldig mye enklere og en hel del raskere.

 • Dra filer mellom faner: Du kan enkelt flytte en fil til en ny fane ved å klikke på filen, holde museknappen nede og dra filen over til en annen fane.

 • Dra mapper mellom faner: Mapper kan også enkelt dras mellom åpne faner på samme måte som du gjør med filer. • Flytte rundt på fanene: Ved å klikke på en fane og holde museknappen nede kan du flytte rundt på plasseringen av fanene i fanelinjen.

 • Åpne mapper i en ny fane: Du kan åpne en mappe som en ny fane ved å høyreklikke på mappen og velge «Åpne i ny fane».

Du kan ikke gjøre dette ennå:

 • Flytte faner mellom vinduer: Du kan ikke flytte en fane fra ett Filutforsker-vindu til et annet.

 • Lagre fanene til neste gang: Det er ikke mulig å lagre fanene slik at de automatisk åpnes igjen neste gang du åpner Filutforskervinduet. Fanene må du selv åpne manuelt.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
 • Som abonnent får du:
 • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
 • Grundige veiledninger på norsk
 • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
 • De nyeste testene og anmeldelsene
 • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
 • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.