Da Microsoft annonserte Windows 11 sommeren 2021, skjedde det med en trist ekstramelding: Ikke alle datamaskiner med Windows 10 ville klare Windows 11. For første gang i Windows-historien stilte Microsoft helt konkrete og strenge krav til utstyret som skulle styrke den nye Windows-versjonen.

I tidligere «systembytter», f.eks. fra Windows 8 til Windows 10, var det ingen tilsvarende krav. Da kunne du enkelt bytte til det nye operativsystemet gratis. Det innebar at Windows 10 på rekordtid ble den dominerende Windows-versjonen.

Krav til prosessor og RAM

Så raskt har det ikke gått for Microsofts nye flaggskip. Microsoft stiller nemlig store krav til utstyret. For eksempel må datamaskinen din støtte den nyeste TPM-teknologien og såkalt Secure Boot, ha en prosessor på minst 1 GHz og leve opp til en lang rekke andre spesifikasjoner som alle bidrar til å gjøre operativsystemet mer stabilt og fremfor alt sikrere. Hvis du akkurat nå i Windows 10s innstillinger prøver å oppgradere til Windows 11, vil det skje svært lite hvis datamaskinen din ikke oppfyller kravene.

Det er rett og slett ikke mulig å oppgradere datamaskinen. Dermed ser det ut til at du må vente til den dagen du kjøper en ny datamaskin før du kan begynne å ta i bruk det nye operativsystemet.

Installer Windows 11 på pc-en

Komputer for alle kan imidlertid avsløre en stor overraskelse på Windows-fronten. Det er nå mulig å gå over til Windows 11 selv om Windows 10-datamaskinen ikke oppfyller kravene som Microsoft har skissert. Takket være programmet Rufus, som venter på deg i Fordelssonen, kan du legge Windows 11 på et USB-minne og deretter installere det på datamaskinen som har hatt Windows 10 frem til i dag.

I Rufus finnes det nemlig en viktig innstilling som du må aktivere. Innstillingen gjør at Microsofts krav til utstyr ignoreres når Windows 11 installeres. Hvis du aktiverer den, vil du snart ha Windows 11 liggende på datamaskinen i stedet for Windows 10.

Ingen garantier

Komputer for alle har testet den smarte metoden på en datamaskin som ikke levde opp til kravene, og det samme har hundrevis av eksperter rundt omkring på nettet. Det fungerer! Microsoft uttrykker at det er forbundet med en sikkerhetsrisiko hvis du prøver å bruke Windows 11 på en pc som ikke har det optimale utstyret. Du kan altså ikke være sikker på at den nye Windows-pc-en din fungerer like godt som den ville gjøre hvis den oppfylte de strenge maskinvarekravene.

Når det er sagt, får du som eventyrlysten pc-bruker en mulighet her. I artikkelen leder vi deg hele veien gjennom prosessen. Vi viser hvordan du gjør Windows 11 klar i Rufus, gjennomgår selve installeringen fra USB-minnet og gir deg tips til hvordan du kommer i gang i Windows 11.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.