Hvem bestemmer hvilke innstillinger du skal bruke i Windows? Jo, det er det Microsoft som gjør. Folkene bak Windows har lang tradisjon for å håndplukke de funksjonene, verktøyene og innstillingene de mener vi bør være opptatt av. De utvalgte innstillingene har en svært prominent plassering i Windows, på bekostning av alle de andre.

I Windows-innstillingene finner vi altså flere av verktøyene som Microsoft har sluppet gjennom nåløyet. Andre har i årenes løp blitt forkastet fordi de kanskje ikke var så populære at det var behov for dem i det ”ordentlige Windows”. Mange av dem er henvist til det gode gamle Kontrollpanelet, men etter som årene har gått og nye versjoner av operativsystemet har sett dagens lys, har også Kontrollpanelet havnet i bakgrunnen. Det har skjedd i den grad at det nå er overraskende vanskelig å finne, selv for erfarne Windows-brukere.

De best skjulte innstillingene

Og det finnes innstillinger som er enda bedre skjult. Noen er så spesialiserte og marginaliserte at de ikke engang har fått plass i Kontrollpanelet. Det er altså ikke mulig å ”klikke seg frem” til dem på vanlig vis. I alt inneholder Windows nøyaktig 208 nyttige verktøy og innstillinger, og det finnes egentlig bare ett sted der du kan få oversikt over alle 208.

Microsoft selv har imidlertid aldri reklamert for denne plasseringen. Det er et sted vi har valgt å kalle ”supermappen” i denne artikkelen, og som av og til omtales som ”God Mode” på engelsk – altså en slags allmektig tilstand. For å få tilgang til supermappen må den først opprettes ved hjelp av en ”hemmelig” kode, noe som gjøres på skrivebordet. På de neste sidene forklarer vi hvordan. Når mappen er opprettet, har du en snarvei til et stort panel med alle de 208 innstillingene. I praksis fungerer mappen som en hvilken som helst mappe i utforskeren. Det betyr at du kan sortere innstillingene alfabetisk, etter emne eller på andre måter.

Når du først har lært deg å bruke mappen på riktig måte, har du også tilgang til alle spesialinnstillingene i Windows.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.