Windows 10 ble lansert i 2015 , og med det fulgte en konstant utvikling av operativsystemet hvert halvår, der store og små oppdateringer brakte nye funksjoner inn i Windows. Den måten å eie Windows på har vi vent oss til de siste fem–seks årene, og de fleste av oss hadde nok også forestilt oss at det også skulle være slik i fremtiden.

Alle kan få Windows 11

Derfor var det overraskende da Microsoft sommeren 2021 plutselig annonserte at Windows 10 ville bli avløst av Windows 11. Riktignok får Windows 10 oppdateringer helt frem til 2025, men de fleste som kjøper ny pc vil få en datamaskin som leveres med Windows 11. I tillegg vil en del av datamaskinene som er solgt i årene før 2021 være sterke nok til å motta Windows 11 som en oppdatering i Windows 10.

Det betyr at det vil skje en løpende overgang til Windows 11. Tidligere i Windows-historien måtte du ta frem lommeboka hver gang Microsoft lanserte en ny versjon av operativsystemet, men dette endret seg med Windows 10, og det gjelder fortsatt med Windows 11.

Den nye versjonen av Windows kan du altså få gratis hvis pc-en allerede er utstyrt med Windows 10, og kanskje har du allerede fått Windows 11 på pc-en din. Det er imidlertid en utfordring at Windows 11 stiller større krav til maskinvaren, og derfor vil mange datamaskiner ikke kunne installere operativsystemet sånn helt uten videre. Hvis datamaskinen din oppfyller kravene, kan du laste ned Windows 11 uten ekstra kostnad ved å bruke Windows Update- funksjonen i Windows 10.

Windows slik du kjenner det

Den grunnleggende systemkjernen i Windows 11 er identisk med den i Windows 10, og derfor vil du oppleve at de aller fleste programmene som fungerer i Windows 10 også fungerer i Windows 11. Det er imidlertid endret en del på utseendet til den nye Windows-versjonen, og det ser du allerede første gang du kommer til skrivebordet. Ikonene på oppgavelinjen og i startmenyen er nå sentrert midt på skjermen i stedet for på venstre side, der de har ligget siden 1995.

Det er også kommet nye ikoner, og alle vinduene har fått avrundede hjørner. Selv om mye er gjort om, fungerer Windows 11 i bunn og grunn slik du er vant til fra Windows 10. Derfor er det ganske enkelt å komme i gang med å bruke Windows 11. I denne serien ser vi nærmere på alle de interessante delene av Windows 11, og i de forskjellige artiklene kan du lese om hvordan du utfører de viktigste oppgavene i det nye operativsystemet.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.