Microsoft har i årevis innhentet data fra oss Windows-brukere. Det skjer ved at selskapet hele tiden overvåker hva vi foretar oss på skjermen og registrerer hvordan vi bruker maskinen. Argumentet for den omfattende datainnsamlingen er at Microsoft kan forbedre og skreddersy operativsystemet basert på hvordan vi bruker det. Det er imidlertid langt fra alle som har lyst til å dele sine aktiviteter (uansett hvor uskyldige de er) på denne måten, og Microsoft har da også i årenes løp fått mye kritikk for å følge for mye med på brukernes privatliv.

Derfor har det amerikanske selskapet nå gjort det mulig for oss å begrense hva vi deler. Det gjøres ved å tilpasse innstillingene i Windows, og det får du hjelp med i denne veiledningen.

Fem viktige innstillinger

Microsoft selv gjør nemlig ikke stort for å fortelle deg hvordan du ivaretar personvernet når du bruker pc-en. Når du først vet hvordan, er det imidlertid en relativt enkel sak å stoppe strømmen av informasjon som registreres og sendes videre. Med innstillingene i Windows kan du blant hindre at Microsoft vet hvilke apper og programmer du bruker, hvilken musikk og hvilke videoer du spiller av, hvor maskinen din befinner seg og hvilke sider du besøker på nettet.

Dessuten har flere programmer i utgangspunktet også tilgang til både mikrofon og nettkamera, men det kan du også velge bort. Alt som skal til, er at du vet hvordan det gjøres. I denne veiledningen viser vi trinn for trinn hvordan du med fem viktige innstillinger unngår at Microsoft følger med på hvordan du bruker din egen pc. Her finner du de omtalte personverninnstillingene for Windows 10 og Windows 11.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.