I både Windows 10 og 11 hjelper en smart funksjon til med å holde pc-en sikker: Når du oppretter en ny brukerkonto på pc-en, kan du bestemme om denne nye brukeren skal ha tilgang til ALT på datamaskinen – og dermed være administrator for pc-en – eller bare en vanlig bruker, som for eksempel ikke kan installere programmer uten administratorens godkjenning.

Brukerkontoen du opprettet da du installerte Windows eller tok pc-en i bruk første gangen, er alltid administrator.

Beskyttelse mot programmer

Som et ekstra sikkerhetslag får installerte programmer som standard ikke fulle rettigheter til å gjøre endringer på datamaskinen. Dette sikrer at du ikke ved et uhell laster ned programmer som umiddelbart vil gjøre uopprettelig skade i Windows. Men sikkerhetsfunksjonen betyr dessverre samtidig at enkelte programmer ikke oppfyller sine formål, fordi de begrenses av den samme sikkerhetsfunksjonen i Windows. Derfor kan det i noen tilfeller være nødvendig å tvinge et program til å kjøre som administrator, slik at programmet blant annet får lov til å opprette, slette og redigere filer og innstillinger på datamaskinen.

Det er for eksempel nødvendig hvis du vil bruke verktøyet SFC i Ledetekst til å skanne Windows og harddisken for feil. Du kan også støte på det ved optimaliseringsprogrammer. Her ser du hvordan du enkelt får Windows til å starte et program som administrator – både via startmenyen og fra Windows Filutforsker eller skrivebordet.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.