Er skjermen din blitt kjedelig å se på og dårlig til å gjengi farger? Eller er det problemer med lysstyrken? Da vil det sannsynligvis hjelpe å kalibrere skjermen. Kalibrering av skjermen betyr at du justerer fargegjengivelsen, kontrastforholdet og lysstyrken på skjermen for å få en bedre gjengivelse av farger og tekst.

For noen spiller det kanskje ingen rolle om skjermen gjengir fargene perfekt, men hvis du for eksempel jobber med fotoredigering, er det viktig at fargene og kontrastforholdene er korrekt gjengitt. Ellers er det en risiko for at bildene dine blir for mørke eller for lyse, at mystiske fargeflekker dukker opp i motivene dine, eller at bildene blir stygge når du skriver dem ut.

Det er med andre ord viktig at du kalibrerer skjermen og stiller den inn riktig slik at farger og nyanser gjengis nøyaktig slik de var, for eksempel da du tok bildet med kameraet ditt. Da unngår du å bruke tid på å etterbehandle bilder i blinde og kanskje ende opp med feil resultat, fordi fargegjengivelsen kun passer til den feilinnstilte skjermen du sitter ved.

Last ned Calibrize

Komputer for alle har løsningen til deg. Programmet Calibrize kan lastes ned kostnadsfritt fra Fordelssonen, og som navnet kanskje antyder, er programmet skreddersydd for å kalibrere skjermen. Calibrize er enkelt å bruke fordi du veiledes gjennom tre enkle trinn, og på få minutter har du en skjerm med skarpe og korrekte farger.

Vi kan ikke vise deg på trykk hvordan resultatet skal se ut på skjermen din, fordi det er helt opp til deg hva slags skjerm du ønsker. Til gjengjeld viser vi deg hvordan du utfører kalibreringen, slik at du sikrer en levende skjerm med et nesten perfekt bilde. Men vi starter med å forklare noen av de ordene og begrepene som blir brukt i forbindelse med justering av pc-skjermer.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.