Har pc-en din begynt å starte opp i sakte film, og merker du store forsinkelser når du åpner og bruker programmer i Windows? Noen ganger kan det hjelpe å fjerne overflødige programmer og rydde opp på datamaskinen, men det er ikke alltid nok. Etter hvert som du oppdaterer programmene og operativsystemet på pc-en til mer tidsmessige utgaver, krever de også mer av ressursene i datamaskinen.

Det kan bety at en pc som var rask for to år siden, beveger seg med sneglefart i dag. Og da kommer vi ikke utenom en oppdatering av maskinvaren i pc-en. I denne artikkelen fokuserer vi først og fremst på minnet (ram) i datamaskinen, som lar Windows bruke de raske minnekretsene i stedet for en langsom harddisk. Det er både billig og effektivt å oppgradere minnet i pc-en.

Men du får den største effekten hvis pc-en din har 4 GB eller mindre. En datamaskin med Windows 7 eller 8 bruker vanligvis 5–6 GB minne når den kjører en nettleser med flere faner samtidig, en epostklient, Skype og diverse småprogrammer – og den bruker enda mer hvis du kjører minnekrevende programmer til videoredigering eller bildebehandling. Du får imidlertid ikke glede av mer enn 4 GB minne hvis du har en 32-biters versjon av Windows – noe som alltid er tilfelle med Windows XP på norsk.

De fleste pc-er med Windows 7 eller 8 har en 64-biters utgave av operativsystemet, og da er det ingen problemer. Hvis du er i tvil, kan du trykke på Windows- og Pause-tasten samtidig for å sjekke hvor mye minne eller hvilken utgave av Windows du har installert. Men det kan også være en annen og mer alvorlig grunn til å bytte ut minnet i datamaskinen. Når Windows begynner å komme med jevnlige feilmeldinger, kan det være et tegn på at det er noe galt med de fysiiske minnemodulene.

På denne siden viser vi hvordan du sjekker om det er noe galt med minnemodulene dine, og på de neste sidene kan du se hvordan du oppgraderer minnet selv

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.