Funksjonstastene, eller ”F-tastene” om du vil, er de tastene som er plassert øverst på tastaturet og har navn fra F1 til F12. Tastene har spesielle egenskaper og fungerer gjerne som snarveier til funksjoner i Windows, nettleseren eller i andre programmer.

Noen ganger kan en F-tast til og med ha flere forskjellige funksjoner. Du kan for eksempel bruke F5-tasten til både å laste inn en nettside på nytt i nettleseren og til å starte en lysbildevisning i Microsoft PowerPoint. Dermed slipper du å bruke musen til å lete etter riktig knapp å klikke på.

I enkelte tilfeller må F-tastene kombineres med andre taster, før du kan få snarveiene til å virke etter hensikten: Du kan for eksempel trykke på Alt-tasten samtidig med F4 for å lukke nettleservinduer eller programmer. På mindre tastaturer kan F-tastene i enkelte tilfeller fungere litt annerledes. De kan nemlig ha dedikerte funksjoner og ikke bare virke som generelle snarveier.

På en bærbar pc kan de normalt også brukes til å justere lysstyrken på skjermen eller volumet på lydutgang og høyt-talere. Likevel kan du fortsatt ha glede av snarveiene til F-tastene også på en bærbar pc. De fleste mindre tastaturer har nemlig en Fn-tast som du kan holde nede samtidig som du trykker på en F-tast, som ellers har en annen funksjon. Da virker de fortsatt som beskrevet i denne guiden.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.