I tiden før 1996, da USB-standarden ble lansert, hadde datamaskiner utallige tilkoblingsmuligheter. Det var små RS232-serieporter til for eksempel mus og modem, de brede parallellportene til skrivere og skannere, en DA-15-port til joysticker og en DIN-kontakt eller PS/2-kontakt til tastaturet. Men så kom oppfinnelsen av USB-standarden som gjorde alle disse ulike standardene, kontaktene og kablene overflødige.

USB ble raskt den viktigste porten på pc-en fordi den kunne koble til stort sett alt nødvendig utstyr – og manglet det en kontakt, kunne hver eneste USB-kontakt på pc-en ved hjelp av eksterne fordelerkontakter (huber) brukes til å koble til utstyret.

Behov for større hastigheter

De første USB-versjonene hadde en overføringshastighet på 12 Mbit/s, men etter hvert som utviklingen av blant annet eksterne harddisker og annet datakrevende utstyr skjøt fart, ble hastigheten en flaskehals. Det løste konsortiet bak USB i 2001 med lanseringen av USB 2.0, der hastigheten ble mangedoblet til 480 Mbit/s.

Selv denne oppgraderingen viste seg etter få år å være utilstrekkelig, og dermed kom produkter med USB 3.0 på markedet i 2008 – nå med en maks hastighet på 5 000 Mbit/s. Før USB 3.0 ble lansert var alle USB-kontakter og kabler helt like, men dette endret seg med USB 3.0 fordi den økte hastigheten trengte flere plugger i kontaktene og ledere i kablene. Samtidig fantes det flere versjoner av USB-kontakten også i mini- og mikroversjoner, og det som en gang startet som en forenkling, skapte nå bare forvirring og usikkerhet.

Kontakttyper og nye standarder

Forvirringen ble ikke mindre av at USB Implementers Forum lanserte USB 3.1 med en maks hastighet på 10 Gbit/s i 2013 og en helt ny USB-kontakt med typenavnet C to år senere. Nå kunne de nyeste USB-standardene brukes med både de eksisterende firkantede USB-kontaktene og den helt nye kontakten med avrundede hjørner.

Men de siste årene er alt fokus flyttet til USB-C, som leverer hastigheter på opptil 40 Gbit/s. Den nyeste versjonen av USB-standarden er fra 2019 og heter USB 4. USB 4 fungerer bare hvis kontaktene både på pc-en og utstyret er av typen USB-C, men til gjengjeld er både de nyeste USB-standardene og USBkontakten bakoverkompatibel, slik at du enkelt kan koble til eldre utstyr som er laget for en tidligere versjon av standarden.

USB-C-kontakten er til og med så liten at den har erstattet andre, mindre USB-kontakter, og dermed er USBstandarden blitt ryddigere. Med USBC, som rent teknisk bruker standarden USB 3.1 eller høyere, trenger du heller ingen andre typer porter på pc-en.

Ingen forskjell på opp og ned

Med den ene kontakten kan du nemlig koble til alt fra tastatur og mus til lydenheter, eksterne harddisker, skrivere, USB-minnepinner, nettverk, skjerm og til og med pc-ens strømforsyning. I motsetning til forgjengerne kan USB-C-kontakten snus helt vilkårlig, slik at selv små barn kan koble den til uten mulighet til å gjøre det feil.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.