Hvis du spiller inn en soloppgang, vil det vanligvis gå en time fra kameraet fanger de første spede strålene til den fulle morgensolen svever over horisonten. Soloppganger er vakre fra naturens side, men det er nok likevel de færreste av oss som har lyst til å se en gjengivelse av hele seansen på en dataskjerm.

Men hva med et sammendrag på ett minutt? Det vil i alle fall jeg se. Og det er nettopp det en timelapsefilm kan levere. Med en timelapsefilm lager du et sammendrag av en hendelse ved å koble sammen en rekke bilder som er tatt med jevne mellomrom. Resultatet er en kort video. Hvis du f.eks. setter hastigheten på videoen til 60 ganger, vil en time med soloppgang bare ta ett minutt når den spilles av. Effekten er fortsatt vakker.

God planlegging hjelper

En soloppgang er bare ett av mange fremragende motiver til en timelapsefilm. Et annet godt motiv er saktevoksende planter og blomster. I det hele tatt er det bare fantasien og kreativiteten som setter grenser. Det grunnleggende verktøyet til å lage timelapsefilm har du med stor sikkerhet allerede: en mobiltelefon med innebygd kamera.

Har du en slik, er du allerede langt på vei. Det viktigste verktøyet er imidlertid en god app som tar høyde for alle de behovene du har som timelapseskaper. Det får du med gratisverktøyet Open Camera, som tilbyr deg alle de viktige innstillingene som gjør at du får et vakkert sluttprodukt uten skjelvinger og ujevn belysning. På de neste sidene viser vi deg hvordan du kan bruke appen best. Utstyr og planlegging er også viktig. Du har for eksempel stor nytte av et telefonstativ, for det er nesten helt umulig å holde telefonen stille gjennom en hel times timelapseopptak. Et annet problem er oppladingen. Hvis opptakene varer i flere timer, er det best å koble mobiltelefonen til strømnettet før du starter opptakene.

Open Camera krever en del av telefonen, og batteriet går raskt tomt. Hvis du underveis i innspillingen begynner å koble en lader til mobiltelefonen, risikerer du å skyve på den slik at hele videoen mislykkes. Open Camera-appen fungerer på Android-telefoner. Hvis du derimot har en iPhone, se sist i artikkelen.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.