“Bare to ting er uendelige. Universet og menneskers dumhet. Med tanke på universet er jeg ikke sikker.” Sannheten i det sitatet, som tilskrives mannen bak relativitetsteorien, Albert Einstein, sto klart for meg da jeg sist sommer krabbet ut av teltet en stjerneklar natt i de sveitsiske alpene og rettet blikket mot himmelen.

For mens stjernehimmelen unektelig var vakker og universets uforståelige dybde foldet seg ut i all sin prakt, kunne jeg også konstatere at jeg ikke var i stand til å identifisere et eneste av de tusenvis av himmellegemene som prydet himmelen. For meg var de ikke annet enn hvite, navnløse punkter.

Fant kanskje Karlsvognen

Jeg synes ellers at jeg har lest en hel del om romfart, stjerner, planeter, galakser og teoriene bak, men jeg var ikke i stand til å omsette den abstrakte kunnskapen til praktisk anvendelig viten om stjernene og planetene jeg nå sto og stirret opp mot. Til slutt gikk det opp for meg at jeg burde rette blikket mot nord.

Da fikk jeg øye på Nordstjernen, og snart gjenkjente jeg også omrisset av de syv klareste stjernene i Karlsvognen … trodde jeg, i hvert fall. Men så var det også slutt på kunnskapen. “Den som hadde hatt et stjernekart,” tenkte jeg, mens jeg kom meg tilbake til teltet.

Smart app viser vei

Det var imidlertid ikke et kart jeg hadde bruk for. I hvert fall ikke i tradisjonell forstand. Det jeg trengte var selvsagt en app til mobilen. Det har jeg nå, for det man egentlig ønsker seg i nevnte situasjon, er at en usynlig hånd setter navn på hver eneste stjerne. Og det er nøyaktig den funksjonen man får hvis man installerer gratis-appen SkyView Lite.

Dette suverene verktøyet, som finnes for både Android-mobiler og iPhone, fungerer sammen med det digitale kompasset og gyroskopet som finnes i mobilen. Det betyr at det bare er å rette mobilkameraet mot en stjerne for å få vite hva den heter. Det høres nesten for godt ut til å være sant, men det er faktisk bare å trykke på stjernen på skjermen, så får du navnet på den nederst i vinduet. Det er imidlertid bare begynnelsen på alt det gode ved SkyView Lite, for selvfølgelig får du også fakta om stjerner, planeter, galaksehoper og mange andre himmellegemer.

For en tid siden skrev vi en artikkel om alle de overraskende og merkelige tingene man også kan bruke mobilen til – og dagens smarttelefoner er virkelig et fantastisk verktøy. Utfordringen består i å kjenne alle mulighetene. SkyView Lite er uansett en av de appene som med stor sannsynlighet gjør deg litt ekstra glad for å ha en smarttelefon.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.