Strømregningen, kvitteringer, håndbøker, taler, skoleoppgaver og brev. En spesiell kategori av dokumenter som er viktige, men som du ikke nødvendigvis tar vare på for alltid. Ofte blir de bare liggende i en skuff, helt til du en dag bestemmer deg for å kaste dem. Og så er det viktige dokumenter som leiekontrakter, skattemeldinger, betalingsoversikter og lignende som helst ikke skal forsvinne.

Felles for begge dokumenttypene er at det er smart å ta en digital kopi av dem for å unngå at de ikke bare blir liggende og lage rot. Dermed vet du at du alltid har en kopi av dem hvis noe skulle skje med originalen.

Mobiltelefonen erstatter skanneren

Det samme gjelder bildene dine. De er fine å ha i et fotoalbum som du kan hente frem og vise til familie og venner. Men skulle det skje noe med bildene dine, for eksempel ved brann eller tyveri, er det en god idé å ha en digital kopi av dem slik at du ikke mister dem for alltid. Det er rett og slett greit å ha dem i en digital utgave på datamaskinen slik at du kan jobbe videre med dem.

Begge deler krevde tidligere at du hadde en skanner koblet til datamaskinen. Men det trenger du ikke lenger: Hvis du har en mobiltelefon med et relativt godt kamera, kan appene vi viser deg i denne artikkelen i de aller fleste tilfeller erstatte en stor, klumpete og upraktisk skanner.

God programvare utgjør forskjellen

Ved hjelp av en imponerende programvare som nærmest kan trylle, kan du nemlig på fornuftig vis ta digitale kopier av både bilder og dokumenter. Fotoskanner fra Google Foto fjerner for eksempel gjenskinn som lett kan oppstå når du tar bilder.

Og Adobe Scan, som vi også viser deg hvordan du bruker, kan gjøre teksten skarp og lettlest ved hjelp av de geniale, innebygde filtrene som fjerner støy og fargeforskjeller i dokumentet. På den måten kan du sørge for at familiens viktige dokumenter og fotografier er trygge, uansett hva som skjer. Når du har tatt en digital kopi, anbefaler vi at du tar en sikkerhetskopi og oppbevarer den på to forskjellige steder.

Du kan for eksempel ha én versjon på en ekstern harddisk og en annen på en nettjeneste, f.eks. Google Drive eller OneDrive. Hvis det skjer noe med harddisken, har du fortsatt filene på det andre stedet – og omvendt. Med andre ord er det ingen unnskyldning for ikke å komme i gang. Alt du trenger er telefonen, de to appene og en Google-konto. Så er du i gang. Og en gang i fremtiden vil du takke deg selv.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.