Det er i utgangspunktet ikke enkelt å lage en app fra bunnen av. Det krever at du kan kode og utvikle, at du kan vedlikeholde appen og tilpasse den til mange forskjellige enheter og operativsystemer – og at du kan sørge for at den er sikker, slik at de som bruker den ikke risikerer å få lekket dataene sine.

Men hva hvis det fantes en enklere måte? En teknologi som ikke krever en doktorgrad i datalogi og en liten serverpark i kjelleren? Den finnes faktisk. Og den blir stadig mer populær. Begrepet kalles «no-code», altså å kode uten å kode. Det høres kanskje merkelig ut, men det utvikles stadig flere verktøy som gjør det mulig å lage egne verktøy, programmer og nettsider for personer som ikke aner hvordan man koder.

Enten helt uten eller med et minimum av koding. Ett av verktøyene er Glide, som du finner på Internett. Her kan du lage din egen app for Android og iOS – og det krever ikke en eneste kode. Du må bare sette av mellom 5 og 30 minutter til å bli kjent med verktøyet. Deretter kan du lage en rekke nyttige apper, f.eks. en oversikt over medlemmene i en forening, en app til hjemmelagde podkaster eller, som i denne artikkelen, en reiseapp i forbindelse med en tur til Stockholm.

Gjør det så enkelt du vil

I eksempelet i denne artikkelen er det meningen at du skal taste inn praktisk informasjon om en reise samt håndplukkede severdigheter og restauranter som brukerne av appen kan utforske.

Med Glide blir det så enkelt eller avansert som du selv ønsker. Du kan lage appen fra bunnen av, noe som krever at du holder tungen rett i munnen og sannsynligvis søker opp et par YouTube-videoer underveis. Eller du kan bruke malene som finnes i verktøyet, slik at du raskt kan sette sammen din første app.

I første del viser vi hvordan du kommer i gang med å lage din egen app. I neste del, som kommer i neste nummer av Komputer for alle, gjør vi appen helt ferdig og viser også hvordan du deler den med familie og venner. Det eneste du trenger for å komme i gang, er en Google-konto. Hvis du ikke allerede har en Google-konto, kan du gå til adressen nedenfor og se hvordan du får en gratis: www.komputer.no/google-konto

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.