Ble ikke bildet helt som du hadde håpet? Kanskje ble det for mørkt eller for lyst? Det kan også være at horisonten i solnedgangsbildet ikke er helt i vater. Slike feil løser du lett med litt enkel bildebehandling på datamaskinen.

Ofte koster programmer som løser slike oppgaver, svært mange penger. Heldigvis finnes det også gode gratisprogrammer som kan hjelpe deg med å få det beste ut av bildene dine.

Darktable er blant de beste programmene i kategorien. Det er kraftfullt og har svært mange funksjoner og muligheter. Derfor kan det brukes av både profesjonelle fotografer som trenger avansert bildebehandling, og av oss vanlige pc-brukere som bare vil rette opp litt i bildene fra den private bildesamlingen eller feriealbumet.

Darktable egner seg særlig godt for deg som jobber med råfilformater (raw) som stadig flere kameraer arbeider med, og der det er mulig å endre en rekke parametre som eksponering og hvitbalanse etter at bildet er tatt.

Programmet kan imidlertid også brukes til å behandling av vanlige jpg- og png-filer som de fleste bruker til bilder og grafikk på pc-en.

I denne artikkelen lærer du å bruke de mest grunnleggende funksjonene i Darktable, slik at du kommer raskt og enkelt i gang med å redigere bildene dine. Når du har lært å bruke dem og er mer fortrolig med programmet, kan du selv utforske det nærmere. Darktable har nemlig mengder av funksjoner og innstillinger som du lett kan endre og justere etter behov.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.