I senere år har det blitt tatt langt flere bilder enn tidligere, fordi vi nesten alltid har et godt kamera tilgjengelig i form av en smarttelefon. Noen deler de beste bildene sine på Facebook og Instagram, mens andre viser dem frem i fotobøker eller som en bildevisning på tv-skjermen.

Det har i det hele tatt blitt mye lettere å både dele og glede seg over egne og andres bilder enn det var før, da selv de beste blinkskuddene ofte ble lagt i en skuff og glemt, eller i beste fall satt i et fotoalbum. En enorm fordel ved digitale bilder er muligheten til å etterbehandle dem på pc-skjermen og for eksempel fjerne uønskede detaljer, selv lenge etter at bildet er tatt.

Det kan være at du irriterer deg over en søppelkasse som har sneket seg med på feriebildet, eller kanskje noe skrot på en ellers idyllisk og vakker strand.

Fjern detaljer med et museklikk

For slike tilfeller har de ledende bildebehandlingsprogrammene, ikke minst Photoshop, de siste årene blitt utstyrt med imponerende verktøy som fjerner forstyrrende detaljer med et par enkle grep. Prisen for slike programmer er ofte vanskelig å forsvare for hobbyfotografer, men nå finnes det et gratisverktøy som kan fjerne skjønnhetsfeil fra bildene på et blunk.

Programmet heter PhotoDemon og benytter såkalt Content-aware fill. Det er kanskje det nærmeste du kommer magi på en dataskjerm: Det er bare å markere objektet man vil fjerne og la programmet gjøre resten. Straks forsvinner den uønskede detaljen, og de færreste er i stand til å se at den noen gang har vært der.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.