Programmer for bildebehandling er generelt glimrende til å lage kreative illustrasjoner, som et imponerende profilbilde til Facebook-siden din eller et festlig bursdagskort. I slike programmer kan du arbeide med smarte verktøy og raffinerte effekter eller på annet vis piffe opp et bilde eller lage flott grafikk.

Det krever imidlertid at du både har kunnskap, evner og en del erfaring. Det er nemlig ikke lett, og utdannelsen for å bli grafisk designer er lang. I tillegg til at de koster ganske mye penger, er programmer som Photoshop vanskelige å mestre, og særlig for oss som ikke har noen erfaring med grafisk design og bildebehandling. Selv har jeg til min store irritasjon flere ganger kjempet forgjeves med bildebehandlingsprogrammer når jeg skal prøve å utvise en viss grafisk kreativitet. Likevel var det først da vi i Komputer for alle oppdaget programmet Canva, at jeg fikk utløp for skapertrangen.

Canva har nemlig et omfattende arkiv av maler til nesten alle de grafiske designene du kan forestille deg. Skal du for eksempel lage et gavekort, en ny cv eller kanskje en hel kokebok, har trolig Canva en mal, som du lett kan bruke til å lage dine egne illustrasjoner.

Gjør malene mer personlige

Når du åpner Canva, kan du enten velge å lage et prosjekt helt fra bunnen, eller du kan velge en av de mange malene i programmet og jobbe videre med den. Hvis du vil bruke en mal som utgangspunkt på denne måten, må du begynne med å velge hva slags design du vil frem til. Her vil programmet hjelpe deg ved å dele inn malene i kategorier.

Hvis du for eksempel skal lage et profilbilde til Facebook, velger du kategorien Sosiale medier. Har en av dine nærmeste fødselsdag, og du skal lage et gratulasjonskort til ham eller henne, klikker du på kategorien Begivenheter. Deretter velger du ganske enkelt den designen som passer deg, så åpner Canva en rekke maler som er tilpasset designen. De forskjellige malene er som regel utstyrt med tekst og bilder, men du kan fjerne og erstatte alt med andre elementer.

Du må være koblet til internett mens du bruker Canva. Når du har lastet ned programmet fra Fordelssonen, må du dessuten registreres som bruker, men du behøver ikke å koble profilen din til sosiale medier eller en Google-konto. Velg en e-postadresse, et brukernavn og et passord, så er det bare å sette i gang.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.