Hvis du spør undertegnede, er dataspill uten tvil på topp 10 over verdens beste oppfinnelser. Spill er nemlig ikke bare morsom underholdning. De er ofte også tankevekkende og lærerike – og når du først har investert i et spill én gang, kan det som regel spilles igjen og igjen på flere forskjellige måter.

Dataspill kan også ha en nærmest terapeutisk effekt og brukes som et avbrekk i den travle hverdagen. Noen mennesker lever til og med av å spille. Spill, som f.eks. skytespillet Counter Strike, er i dag en sport der profesjonelle spillere tjener store summer ved datamaskinen, og der millioner av fans over hele verden følger med når de største spillerne kjemper mot hverandre.

Slik har imidlertid spillverdenen ikke alltid vært. Selv om de nyeste spillene i dag er en milliardindustri, er vi faktisk mange som foretrekker de klassiske spillene som Wolfenstein 3D og det første Civilization-spillet.

Et gledelig gjensyn

De gode, gamle spillene fra 80- og 90- tallet er for mange pc-brukeres vedkommende det første bekjentskapet med dataspill. Dataspillene ble for det meste utviklet for å kjøre på det gamle operativsystemet MS-DOS, som for lengst er foreldet, og moderne pcer er i utgangspunktet ikke lenger kompatible med de gamle spillene.

Det betyr imidlertid ikke at de ikke kan spilles i dag. Det finnes nemlig tjenester på Internett der spillene kan spilles helt gratis og lovlig. Play Classic Games er en slik nettside, og den har et stort bibliotek med nesten alle tenkelige gamle spill. På nettstedet, som er utviklet av en gruppe spillentusiaster, finner du alt fra Duke Nukem 3D og Minesveiper til Sim City 2000 og Super Mario. Det er imidlertid ikke mulig å lagre fremgangen i et spill på nettsiden og laste den inn igjen senere. Du må altså starte på nytt hver gang.

Til gjengjeld kan du få et gledelig gjensyn med de gode, gamle klassikerne og kjempe mot nazister i Wolfenstein 3D eller bygge din egen storby i Sim City. Men vær forsiktig: Spillene er like vanedannende som i gamle dager.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.