Med nye Windows 11 blir vanlige brukere, private bedrifter og offentlige institusjoner tvunget til å gjennomføre en større oppgradering av datamaskinene de kommende årene. Det skyldes Windows 11s strengere krav til datamaskinens komponenter, som betyr at selv datamaskiner med ganske få år på baken ofte er utelukket fra den nye Windows 11-festen.

Programmene kan ikke flyttes

Det fikk nylig en leser til å kontakte meg med en bekymring. Som han skrev er det ikke bare næringslivets og privatpersoners datamaskinpark som må oppgraderes på grunn av tekniske detaljer. Det er faktisk også mange av programmene du har kjøpt til pc-en som må fornyes. Riktignok er oppdateringen til Windows 11 gratis, men det er ikke de tredjepartsprogrammene som mange har på pc-ene sine – og de fungerer ikke nødvendigvis med det nye operativsystemet.

Derfor ville leseren vi te om det er mulig å flytte de kjøpte programmene som fremdeles kan brukes i Windows 11, over på den nye datamaskinen med det nye operativsystemet som du på ett eller annet tidspunkt blir nødt til å kjøpe. Det spørsmålet kan ikke besvares med et klart ja eller nei. For du kan ikke bare overføre installerte programmer til en annen pc. Installasjonsfilene er spredt på mange steder på harddisken, og programmet har også verdier i registerdatabasen som det er svært vanskelig å flytte.

Derfor er den eneste løsningen at du finner installasjonsprogrammet som ble levert med da du kjøpte programmene, for eksempel CD-er, DVDer eller programmer som ligger lagret i nedlastingsmappen. Det sikrer at du kan installere den spesifikke versjonen av programmet som du kjøpte.

Ta vare på alle produktnøklene

I tillegg må du selvfølgelig også bruke passordet eller produktnøkkelen som fulgte med programmet. Produktnøkler kan det være vanskeligere å finne hvis du ikke er typen som lagrer slik informasjon i en ringperm som du raskt kan finne. For oss andre skjuler nøklene seg i e-postmeldinger fra ulike nettbutikker eller på omslag fra CD-etuier, eller så kan de være koder som er trykt direkte på fysiske installasjonsmedier.

Det er ikke alltid lett å finne disse igjen helt uten videre. Programmet MyKeyFinder gir deg en enklere løsning. Med programmet installert på pc-en der hvor du har de andre programmene installert, kan du se alle produktnøklene som er lagret dypt inne i Windows’ registerdatabase.

Med programmet kan du skrive ut passordene eller lagre dem som en passordbeskyttet PDF-fil slik at du i fremtiden har alt samlet på ett sted. Programmet kan også vise passord til alle trådløse nettverk du har vært koblet til, slik at du også kan koble til de samme nettverkene fra den nye.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.