Tradisjonen tro dukket det opp en ny kontorpakke fra Microsoft ca. hvert tredje år. Microsoft Office 2007. Microsoft Office 2010. Microsoft Office 2013, 2016 og 2019. Pakkene inneholdt alltid de klassiske programmene Word, Excel og PowerPoint samt e-postprogrammet Outlook hvis du betalte litt ekstra.

Denne syklusen med nye kontorpakker har vært stort sett siden den første utgaven ble lansert i 1990. Men nå er den tiden forbi. For nå vil Microsoft heller ha oss til å velge en abonnementsløsning der vi betaler et fast årlig beløp for å få lov til å dra nytte av Microsofts programmer til å redigere tekst, sjonglere med tall og lage PowerPoint-presentasjoner.

Abonnementsbaserte programmer

Det kreves en ikke ubetydelig innsats for å forstå den nye måten å bruke kontorprogrammene på. Og Microsoft har på ingen måte gjort det enkelt å finne ut av det. For det finnes nå hele fire forskjellige løsninger til privatkunder. Hvilken versjon av Microsoft 365 du foretrekker, avhenger av behov og budsjett. Det finnes derfor en gratis kontorpakke, en klassisk kontorpakke, en abonnementsbasert kontorpakke og til og med en pakke til hele familien. Så hvis du også er forvirret, er det helt forståelig. I tillegg til produktene du kan kjøpe som privatbruker, finnes det også Microsoft-kontorpakker til bedrifter og skoler, og disse skiller seg ytterligere fra de fire tidligere nevnte variantene.

Og som om forvirringen ikke allerede var stor nok, så har Microsoft også bestemt seg for å skifte navn på hele løsningen. Det anerkjente Office-navnet er nå blitt til «365» – noe som kanskje indikerer at du nå er sikret kontorprogrammer alle dager i året. Microsofts programmer, nettsider og apper faser nå ut «Office»-navnet, men du vil sannsynligvis fortsatt støte på det rundt omkring. Kanskje tyder det på at selv Microsofts egne medarbeidere har litt problemer med å omstille seg til de nye tidene. Hvis du sverger til den nyeste gammeldagse programpakken, Microsoft Office 2021, kan den fortsatt kjøpes, men det er tydelig at Microsoft vil bort fra den måten å drive forretning på.

Derfor er det lite sannsynlig at det kommer en «Office 2024». Så selv om du bestemmer deg for å kjøpe Office 2021, er det kanskje bare et spørsmål om tid før du likevel kommer til å vurdere et abonnement. Det skjer store forandringer, men det er heldigvis ikke gjort om på alt: Kontorpakkene fra Microsoft inneholder fortsatt kjente programmer som Word, Excel og PowerPoint. Og i dem kan du være sikker på at det ligger flere tiår med utvikling slik at du jobber i de beste programmene som fins.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.