Ingen orker en treg pc som hakker og hoster så snart du bare ber den om å åpne kalkulatoren. Hvis datamaskinen din er blitt slik, er det nemlig en lang og tøff kamp å få den tilbake i toppform. Men heldigvis finnes det god hjelp å få: Løsningen er nemlig å vedlikeholde datamaskinen din jevnlig, i stedet for å gjøre noe først når det er for sent.

Hvis du utfører løpende vedlikehold av datamaskinen, trenger du ikke bruke så mye tid på å løse problemene når den ikke klarer mer. Du sparer deg selv for en hel masse frustrasjoner og svette, fordi det både er enklere og raskere å komme problemene i forkjøpet.

Gjør alt på et kvarter

Det kan for eksempel ta flere timer å oppdatere driverne hvis du ikke har gjort det de siste månedene. Det betyr at du må bruke av den tiden du egentlig skulle jobbe, siden datamaskinen ofte må startes på nytt flere ganger når alle oppdateringene skal lastes ned og installeres.

Hvis du i stedet gjør det løpende, for eksempel hver 14. dag eller én gang i måneden, kan alle rutinene vi beskriver i denne artikkelen gjøres på cirka et kvarter. Det gjør det noe mer oversiktlig å vedlikeholde datamaskinen. Spesielt fordi du bare trenger programmene og veiledningene du får fra oss.

De beste programmene

Noen av oppgavene i denne artikkelen tar utgangspunkt i et program. Det gjelder f.eks. avsnittet om skanning og beskyttelse mot virus og skadevare, der vi viser deg hvordan du bruker det glimrende programmet Avira Free Antivirus. Det er også veiledninger som tar utgangspunkt i Windows’ egne innebygde verktøy, fordi vi har vurdert at disse verktøyene klarer oppgavene på en utmerket måte. Det gjelder f.eks. avsnittet om å sjekke hvilke programmer som automatisk starter opp sammen med pc-en.

Her er Windows’ innebygde Oppgavebehandling et stort verktøy som gir en god og rask oversikt over programmene som starter opp sammen med Windows, og som dermed potensielt kan bidra til å gjøre pc-en tregere.

Legg til egne punkter

I denne artikkelen har vi identifisert seks oppgaver vi mener er de viktigste og mest nødvendige for å holde pc-en frisk, rask og problemfri. Men det betyr ikke at listen over punkter ikke kan utvides. Hvis du f.eks. har andre former for vedlikehold du selv liker å utføre på datamaskinen, kan disse også kombineres med punktene vi har valgt ut til denne artikkelen.

Du velger selv hvilke oppgaver som skal være på listen. Vi anbefaler at du husker å gå gjennom punktene jevnlig, slik at ikke problemene hoper seg opp. God fornøyelse!

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.