Da du startet datamaskinen for første gang og Windows-startskjermen lyste opp, gikk det helt sikkert raskere å komme frem til skrivebordet enn det gjør i dag. De fleste pc-er er nemlig ganske raske når de er helt nye, men de mister dessverre også kreftene raskt, slik at du ender opp med å jobbe i et langsommere tempo enn du ønsker. Og det er primært din egen skyld.

Årsaken er nemlig at operativsystemet ikke fortsetter å være akkurat slik det var da du startet pc-en første gang. Windows blir løpende oppdatert av Microsoft med store funksjonsoppdateringer, og hver av disse opptar litt mer av pc-ens ressurser. Men den viktigste årsaken er imidlertid at en pc med bare Windows i virkeligheten er ganske ubrukelig. Derfor installerer vi programmer på pc-en som gir oss de funksjonene vi trenger – f.eks. et program til bildebehandling eller en komplett kontorpakke.

Alle programmene du installerer gjør pcen din litt langsommere. I tillegg gjør den daglige bruken av datamaskinen også at selve Windows blir mer komplisert enn da datamaskinen var ny. Det skyldes at det samler seg midlertidige filer på harddisken hver gang du besøker nettsider og bruker programmene dine.

Forsinkelser og utilsiktede feil

Windows starter også stadig flere programmer og tjenester når du slår den på, og den innebygde registerdatabasen fylles opp med nye poster. Alt dette bidrar til å gi pc-en en langsommere oppstartstid og sløvere reaksjonsevne. Legg til at Windows eller programmene dine ofte forårsaker utilsiktede feil som skaper ytterligere forsinkelser og uhensiktsmessigheter, så er det ikke vanskelig å forstå at noen gir opp, kjøper en ny datamaskin og pensjonerer den gamle.

Det er imidlertid ikke alltid du behøver å gå til så drastiske skritt. I de fleste tilfeller kan du gi datamaskinen mye av den opprinnelige kapasiteten tilbake hvis du får fjernet feil i Windows, rydder opp i de ubrukelige filene og kaster et kritisk blikk på de tjenestene og programmene som påvirker bruken og oppstartstiden. Den enkleste løsningen er å bruke et optimaliseringsprogram som hjelper deg med å rydde opp i Windows.

Her på redaksjonen har vi inngått en avtale med programvareprodusenten Glarysoft, og derfor kan vi tilby deg programmet Glary Utilities Pro kostnadsfritt i et helt år. Hvis du synes at navnet høres kjent ut, skyldes det at vi av og til har nevnt det her i bladet på grunn av de utmerkede egenskapene. Normalprisen for Pro-versjonen er cirka 350 kroner per år. Vi anbefaler imidlertid at du allerede i dag laster ned programmet fra Fordelssonen og registrerer det via lenken som du finner der. Produsenten utsteder kun kostnadsfrie lisenser til leserne frem til 7. februar 2022.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.