Jeg har selv skrudd sammen den stasjonære maskinen jeg bruker privat. Derfor vet jeg at den har 64 GB ram, en lynrask NVMe-SSD og en kraftig Intel i7-prosessor med 8 kjerner og 16 tråder samt en klokkefrekvens på nesten 4 GHz. Likevel hadde jeg over en periode sett at maskinen brukte stadig mer tid før den var ferdig med å laste inn Windows og klar til bruk.

Det er ekstra irriterende når man vet at det ikke er ressursene det står på.

Måtte bare gjøre seg ferdig

Dessverre kunne jeg ikke bare tyvstarte underveis og begynne å bruke Chrome eller Word så snart Windowsskrivebordet dukket opp på skjermen. Jeg måtte pent vente til operativsystemet var ferdig med sitt. Hvis jeg var utålmodig og startet for tidlig, kunne det resultere i blåskjerm og tvungen omstart. Derfor startet en intens etterforskning for å finne årsaken til denne ulidelige tregheten – til tross for nye komponenter fra de øverste hyllene. Løsningen jeg etter hvert kom frem til, kan du lese om i denne artikkelen.

Finn de største synderne

Etter lengre tids leting oppdaget jeg nemlig programmet Startup Timer, som er i stand til ikke bare å måle hvor lang tid oppstarten tar, men som også identifiserer hvor stor del av maskinens ressurser de enkelte programmene legger beslag på under prosessen. Dermed identifiserte jeg en håndfull programmer som bidro til at ting gikk så tregt. På maskinen min gjaldt det spesielt programmer fra Adobe, som blant annet leverer pdf-leseren Acrobat.

En skjermmeny til Canon-skriveren, spillnettverket Steam og Microsoft OneDrive gjorde ikke saken bedre og var også betydelige bremseklosser. Etter at jeg på denne måten hadde gjort meg kjent med hvilke programmer det var som gjorde oppstarten til en lidelse, kunne jeg gjøre kort prosess og avinstallere synderne via innstillingene i Windows.

Slå av de tyngste programmene

Derimot avinstallerte jeg ikke programmer jeg bruker til daglig, men deaktiverte i stedet den automatiske oppstarten av disse. Dermed kan jeg starte dem manuelt når behovet oppstår. Resultatene fra Startup Timer viser at maskinen min i utgangspunktet brukte 157 sekunder på å starte – ifølge programmet er det globale gjennomsnittet på 71 sekunder.

Da jeg hadde fjernet og deaktivert de skyldige programmene, var starttiden redusert til 84 sekunder. I denne artikkelen viser jeg hvordan du kan laste ned Startup Timer fra nettsiden vår. Deretter hvordan du bruker det til å finne og slå av programmer som er rene tidstyver.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.