Med Windows på datamaskinen har du tilgang til ganske mange innstillinger som gjør det mulig å tilpasse operativsystemet i alle bauger og kanter. En del av disse innstillingene finner du naturligvis i kontrollpanelet og i den nyere innstillingsmenyen, mens andre dukker opp litt tilfeldig når du åpner forskjellige programmer og funksjoner i Windows.

Du har imidlertid ikke ubegrenset tilgang til å endre alle delene av Windows hvis du bare er en helt vanlig pc-bruker. Det er kun de delene Microsoft anser er vesentlige å endre på som du får lov til å justere selv. Hvis du derimot vil dykke litt lenger ned i Windows’ utseende og atferd, må du alliere deg med en dataekspert som kan håndtere registerdatabasen i Windows.

Nå kan alle få kontroll over pc-en

I registerdatabasen, som er en innebygd komponent i Windows, kan du nemlig skrive og sette inn verdier og kommandoer som endrer på grunnleggende deler av Windows – men du må vite hva du gjør. Det er for eksempel i registerdatabasen at alle programmenes innstillinger er registrert, og alt du endrer i Windows lagres her slik at Windows kan laste inn innstillingene neste gang du slår på datamaskinen.

Det finnes imidlertid også en enda enklere løsning enn å forsøke å endre verdiene i registerdatabasen: Du kan nemlig bruke et spesielt verktøyprogram som med sikker hånd ordner alt det tungvinte og tekniske for deg, slik at du kan endre de ønskede systeminnstillingene i Windows ved bare å merke av for og dra i glidebryterne for spesifikke innstillinger. Og med programmet Ultimate Windows Tweaker, som vi har lagt til i Fordelssonen, får du mulighet til å justere på de ellers låste delene av Windows. Det er så enkelt at alle kan klare det.

Ved å velge de riktige innstillingene i programmet kan du for eksempel fjerne listen over tidligere åpnede elementer i startmenyen, få vist knappene Dvale og Hvilemodus når du trykker på av/på-knappen endre ikonstørrelsen på oppgavelinjen, endre Filutforskers muligheter og mye annet.

Fungerer i både Windows 10 og 11

Programmet er nettopp oppdatert til en versjon som også fungerer i nye Windows 11, så derfor får du nå muligheten til å endre innstillingene i både Windows 10 og 11 med ett og samme program. Med programmet kan du i Windows 11 for eksempel flytte startmenyen helt til venstre på oppgavelinjen, og på samme måte kan du også deaktivere den nye høyreklikkmenyen der du først må velge «Vis flere innstillinger» før du ser alle punktene. I denne artikkelen viser vi fire av de delene i Windows som du kan stille inn i programmet, men Ultimate Windows Tweaker kan mye mer enn det.

Hvis du starter med å lage et gjenopprettingspunkt før du begynner å stille inn noe i programmet, kan du selv fritt eksperimentere med alle innstillingene. Hvis du senere angrer på en innstilling, er det lett å få Windows tilbake slik det var.

Velg område selv i Windows

I Ultimate Windows Tweaker er de mange hundre forskjellige innstillingene delt inn i kategorier som gjør det enkelt å navigere blant alle mulighetene. Innstillinger som ligger under Customization handler om Windows’ utseende og atferd, mens Performance gjør det mulig å justere innstillinger som gjelder pc-ens ytelse.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.