Som eplekjekk ung mann og ektefødt barn av den digital tidsalderen, hadde jeg aldri trodd at det kunne ramme meg, men så feil kan man ta: Fra det ene øyeblikket til det neste mistet jeg fem år med viktige dokumenter og mengder av videoer og stillbilder. Plutselig gikk min litt tilårskomne pc i svart mens jeg satt og jobbet. Det hadde skjedd før. Derfor kan jeg heller ikke påstå at jeg ikke var advart om at harddisken kanskje sang på siste vers.

Forskjellen var at denne gangen fikk jeg ikke liv i den igjen, uansett hvor mange ganger jeg prøvde og hvor mange triks jeg brukte. Det var bare å gi opp. Harddisken var død, og jeg hadde mistet alle digitale minner fra studietiden. Bilder og videoer som jeg trodde var trygge, var borte for alltid. Det irriterer meg fortsatt, for jeg kunne godt hatt filene i dag, hadde jeg vært føre var.

Lagre alt på en harddisk

Det er enkelt å unngå slike problemer hvis du bare husker å sikkerhetskopiere filene, slik at de er lagret på flere steder enn bare på maskinens interne harddisk. Med programmet Ashampoo Backup 2023 er det en enkel sak å ta en fysisk sikkerhetskopi av alle filene. Programmet er nemlig designet for å lagre innholdet fra en hel disk, for eksempel C-disken, på en ekstern enhet, det være seg en ekstern harddisk eller en SSD. Med få klikk velger du hva som skal sikkerhetskopieres og hvor filene skal lagres.

Deretter begynner programmet å kopiere samtlige filer til den valgte stasjonen. Er uhellet ute og du får behov for filene igjen, er det lett å gjenopprette dem så snart du har koblet til den eksterne enheten med alle filene. Ashampoo Backup 2023 koster normalt 229 kroner, men du som abonnerer på Komputer for alle, får programmet gratis når du laster det ned fra nettsiden vår.

Få filene i sikkerhet på nettet

Vil du være sikker på at ikke filene går tapt, bør du også lagre dem på nettet. Gratisversjonen av tjenesten Google Disk gir 15 GB nettbasert lagring, og den kan du bruke til alle tenkelige filtyper. Google Disk, som også kan lastes ned fra nettsiden vår, integreres automatisk i Filutforsker når du installerer programmet på pc-en. Deretter kan du bruke Google Disk som en hvilken som helst lokal stasjon eller partisjon, slik at du lynraskt kan kopiere filer fra pc-en over til nettlagringen. Der ligger de trygt og godt til neste gang du får bruk for dem.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.