Hva gjør du hvis du skal overføre filer fra én pc til en annen, eller hvis du vil ha et bilde fra mobilen på pc-en og det helst skal skje med det samme? Og hva hvis du vil ha tilgang til regnearket med årsbudsjettet fra flere pc-er og på nettbrettet? Mange velger å sende en e-post til seg selv med den eller de aktuelle filene som vedlegg, men det er tungvint og betyr at det hver gang opprettes nye kopier av filene det gjelder.

Kanskje bruker du heller en minnepinne? Problemet med det er bare at du må ha fysisk tilgang til begge maskinene – og det er heller ikke mulig å overføre et bilde fra mobiltelefon til pc på den måten. Den smarte og sikre løsningen er derfor å bruke en nettlagringstjeneste, også kalt skytjeneste, for eksempel programmet Dropbox. Da lagres de utvalgte filene på nettet, mens du beholder en identisk kopi av filen på din egen pc – eller til og med på flere. Det betyr at alle filene til enhver tid er oppdatert og synkronisert på tvers av datamaskiner, mobile enheter og Dropbox på nettet.

Direkte tilkobling til nettet

Når du installerer Dropbox på pc-en, opprettes automatisk en egen mappe i Windows’ Filutforsker. Mappen fungerer i utgangspunktet som en hvilken som helst annen mappe, men med én viktig forskjell: Når du lagrer filer i mappen, blir de samtidig synkronisert med Dropbox-kontoen og lagret på en server på nettet, som er tilknyttet kontoen din. Det betyr at du også kan få tilgang til filene ved å åpne Dropbox på en annen pc, på en mobil eller et nettbrett.

Synkroniseringen kan skje automatisk med utvalgte filer eller mapper, og dermed virker Dropbox også som sikkerhetskopi for viktige filer. Gratisversjonen gir ikke plass til å kopiere hele pc-en, men har du for eksempel en mappe med dokumenter fra banken eller en oppskriftsamling, kan du godt legge en sikkerhetskopi av filene på Dropbox.

Logg på alle steder

Når filene legges i Dropbox-mappen, kan du åpne og laste dem ned fra en hvilken som helst datamaskin. Og på mobilen kan du laste ned Dropboxappen som fungerer med både iPhone og Android. I appen ser du alle filene som er lagret på Dropbox, og kan laste dem ned til mobilen med et enkelt trykk i appen. Like lettvint er det å lagre bilder og video fra mobilen på Dropbox-serveren, og så snart filene er lastet opp, er de også tilgjengelige i mappen på pc-en.

Dropbox for pc finnes både som et program og som en nettjeneste der du ganske enkelt går til Dropbox’ nettside i en nettleser og logger inn på kontoen din. Fra nettleseren kan du overføre, se og laste ned filer nøyaktig som fra mobilen og som i Filutforsker. Det betyr at du har tilgang til filene fra hvor som helst i verden, så lenge du har en Dropbox-konto og en tilkobling til internett.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.