Fantomsmerter er smerter fra en kroppsdel du har mistet. Et forferdelig fenomen for den som rammes, fordi det er veldig vanskelig å bekjempe eller forstå en fiende som ikke er håndgripelig. Og selv om sammenligningen kanskje virker litt søkt, byr Windows faktisk også på fantomsmerter, eller i det minste fantomirritasjoner:

Programmer som for lengst er «fjernet» fra datamaskinen din, men som likevel fortsetter å forfølge deg i form av feilmeldinger og andre forstyrrelser som griper inn i pc-hverdagen din. Når du kommer over feilmeldinger er det som regel lett å finne kilden til dem – og dermed lete seg frem til en løsning. Men hva om det aktuelle programmet ikke lenger finnes på listen over installerte programmer på pc-en? Så hvor går du for å rette opp i feilen? Det finnes ingen enkle løsninger på problemet, som i stedet helst bør forebygges.

Nå får du med deg alle restene

Årsaken til fantomirritasjonene er at programmene ofte ikke avinstalleres på riktig måte fra datamaskinen. Det betyr med andre ord at programmene legger igjen små filer i Windows sine systemmapper eller i registeret, og at de blir værende på pc-en etter slettingen. Det blir derfor din jobb å sørge for at alle småfilene blir fjernet når et program sendes på dør.

Dette kan Ashampoo Uninstaller 10 hjelpe deg med, som du vil se på de neste sidene her. Etter at du har gitt tillatelse, vil programmet overvåke alle installasjoner av program på datamaskinen din. Overvåkingen innebærer at Ashampoos program vet hvordan de skal fjerne alle restene når du bestemmer deg for å avinstallere programmene. Og så er du kvitt dem for godt.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.