For mange pc-brukere er tekstbehandlings- og regnearkprogrammer det som er viktigst å installere på maskinen. Uten tekstbehandlingsprogram kan vi ikke skrive invitasjoner, klagebrev og søknader, og uten regnearkprogram blir det vanskelig å budsjettere og lage regnskap. Microsoft 365 – tidligere kjent som Microsoft Office – med kraftige og velkjente programmer som Word, Excel og PowerPoint, har lenge vært den dominerende kontorpakken for både bedrifter og privatpersoner. Kontorpakken fra Microsoft er imidlertid dyr, og grunnpakken Microsoft 365 Personal ligger nå på 829 kroner i året.

Heldigvis finnes det en rekke fullgode alternativer som ikke koster en eneste krone. Det er spesielt tre av dem vi liker godt: LibreOffice, Google Workspace og gratisversjonen av nettopp Microsoft 365. Derimot er det vanskelig å gi noe entydig svar på hvilken av disse tre pakkene som fungerer best. De har nemlig hver sine fordeler og ulemper. Kontorpakken LibreOffice er utviklet som et åpen kildekode-prosjekt av frivillige programmerere, og har de samme grunnleggende funksjonene som betalingsprogrammene. Den er dessuten tilgjengelig som et fysisk program man laster ned og installerer i Windows. Det betyr at du også kan jobbe når du ikke er på nett.

LibreOffice inneholder seks programmer som dekker det meste, men verktøymenyene kan virke litt utdaterte og dokumentene lagres ikke automatisk når du jobber med dem. Den nettbaserte kontorpakken fra Google fungerer også fint. Dokumentene lagres automatisk, det er enkelt å samarbeide med andre, og programmene er kompatible med alle filtyper. Siden pakken kommer fra Google krever den naturlig nok også en Googlekonto. Du vil dessuten merke en betydelig lavere ytelse hvis du arbeider med store dokumenter. At Googlepakken er nettbasert gir også visse begrensninger. Du får altså ikke et fysisk program som du laster ned og installerer på tradisjonelt vis, slik du gjør med LibreOffice.

Til slutt har vi gratisversjonen av Microsoft 365. Kontorpakken har forvirrende nok samme navn som betalingsversjonen for Windows, men alt ligger på nett og forutsetter at du logger på hos Microsoft. Da får du velkjente programmer som Word, Excel og PowerPoint, men med litt færre funksjoner og merkbart lavere ytelse. Den største ulempen med løsningen er at den gratis lagringsplassen på nettet er begrenset. Hvilken pakke du velger, avhenger i stor grad av hvilke behov du har. Her gjennomgår vi hver pakke i detalj og vurderer fordeler og ulemper, men det kan også være lurt å prøve alle programpakkene selv.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.