Det er nok mange som har et litt anstrengt forhold til det etter hvert over tre tiår gamle pdf-formatet, som en trofast, men litt stivbeint ledsager. Nå er kanskje tiden inne for å revurdere holdningen. Det er nemlig mulig å gjøre langt mer med pdf-filene enn man umiddelbart skulle tro.

Pdf-formatet ble utviklet av selskapet Adobe og lansert i 1992. Grunntanken bak ”Portable Document Format” var at tekstdokumenter med grafikk skulle få et ensartet utseende uavhengig av hvilke programmer man hadde eller hvilke skrifttyper som var installert på maskinen.

Den gangen var ikke tekstbehandlingsprogrammet Word i stand til å levere et like ensartet uttrykk – og det er det for så vidt heller ikke i dag. Et Word-dokument ser som regel forskjellig ut avhengig av blant annet hvilken Word-versjon man har. Når dokumentet konverteres til en statisk pdf, får det derimot et format som alltid ser likt ut for deg og dem du deler det med.

Et dominerende format

I de 32 årene som har gått siden formatet så dagens lys, har det bare fått mindre forbedringer. Til tross for internett, smarttelefoner, sosiale medier, kunstig intelligens og en rekke andre høyteknologiske landevinninger, lever det gode, gamle og solide formatet fortsatt i beste velgående.

Pdf er fremdeles formatet vi konverterer dokumenter til når vi vil sende dem til andre uten å risikere at mottakeren endrer innholdet eller ser en layout som ikke stemmer med originalen. Det er også formatet forskere og institusjoner bruker til rapporter. Det har kommet for å bli, og det finnes heller ingen reell utfordrer.

Formatet har faktisk blitt så dominerende at man i Windows kan lagre som pdf fra et hvilket som program via en tastatursnarvei som normalt brukes til å skrive ut et fysisk dokument, nemlig Ctrl + P. I senere tid har likevel noe skjedd, slik at du nå kan redigere pdf-filer uten å bruke Adobe Acrobat, som er et betalingsprogram. Med PDFgear får du nemlig et utvalg av gratisverktøy for redigering av pdf-filer.

Du kan for eksempel trekke ut enkeltsider av pdf-er eller endre størrelsen ved å komprimere dem. Programmet inneholder i alt 22 verktøy, og her gjennomgår vi de viktigste.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.