Kontekstmenyen er bedre kjent som høyreklikkmenyen på norsk, og er den som åpnes når du klikker med høyre museknapp på skrivebordet, en fil eller mappe i Windows. I menyen kan du blant annet velge å kopiere eller endre navn på en fil eller mappe. Hvis du har installert noen programmer i årenes løp, er det imidlertid ikke bare Windows- funksjoner og verktøy du får tilgang til i menyen.

I tillegg har den fått en rekke snarveier til andre programmer og verktøy. Når du installerer et program, tar det nemlig ikke bare plass på harddisken og legger seg i startmenyen. En snarvei kan også bli lagt til som et eget punkt i høyreklikkmenyen. Hensikten er sikkert god, men faktum er at du risikerer å bruke altfor lang tid på å finne de funksjonene du faktisk er ute etter i høyreklikkmenyen, når ellers gode programmer som Eraser, VLC, Dropbox, Powertoys og mange andre har gjort menyen nesten latterlig lang.

Et smart lite program gjør det imidlertid enkelt å få orden på menyen og fjerne oppføringer man ikke trenger, slik at det bare er Windows’ egne oppføringer som står i menyen.

En ryddig høyreklikkmeny

Programmet Easy Context Menu gjør det til en enkel sak å rydde i kontekstmenyen. Alt du behøver å gjøre i programmet, er å fjerne haker ved de punktene fra installerte programmer og verktøy du vil fjerne fra menyen – så blir de slettet. Er det veldig mange punkter, kan det likevel være litt omstendelig og ta litt tid å klikke seg gjennom dem. Easy Context Menu har delt inn høyreklikkmenyene i kategorier, og du kan fjerne stort sett alt annet enn de integrerte Windows-verktøyene.

Du kan også komme til å fjerne en programsnarvei for mye, for det er ikke alltid like lett å gjennomskue hva som egentlig skjuler seg bak kategorinavnene i Easy Context Menu. Men det hjelper vi deg med, og hvis du angrer, er det ganske enkelte å legge til punktene i menyene igjen. Easy Context Menu koster ingenting og krever verken oppsett eller registrering før du kan bruke programmet.

Alt du må gjøre er å laste ned programmet og kjøre installasjonsfilen. Når det er gjort, har du snart stålkontroll på høyreklikkmenyen.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.