En av de alvorligste feiltypene du kan oppleve i Windows, er den blå skjermen som forteller at maskinen har krasjet. Fritt oversatt fra engelsk kalles den gjerne ”den blå dødsskjermen”. Den ble lansert i sin nåværende form allerede i Windows 3.0.

Hvis du får den blå skjermen på pc-en, vil den starte på nytt, uten hensyn til hvilke programmer som var åpne eller hvilke dokumenter du var i ferd med å skrive. Den blå skjermen er imidlertid langt fra den eneste feilen som kan oppstå i Windows: Pc-en kan låse seg så du ikke engang kan flytte musepekeren, eller den kan starte på nytt så plutselig at du verken ser den blå skjermen eller får lagret det du jobber med.

I de alvorligste tilfellene fortsetter Windows å feile hver gang du starter maskinen, slik at du må gjenopprette den via Sikker modus i Windows. Selv om du ikke kan huske å ha sett den blå krasjskjermen eller andre åpenbare feil, har du ingen garanti for at maskinen er fullstendig feilfri. I bakgrunnen kan nemlig alvorlige feil føre til en kaskade av andre problemer på pc-en. Den kan ha startet på nytt etter en feil mens du var opptatt med noe annet, eller en skjult feil kan føre til at hele maskinen arbeider langsommere.

Med det lille programmet WhoCrashed kan du få innblikk i de feilene som eventuelt har oppstått i Windows og på pc-en. Programmet henter ut informasjon fra de minnefilene som Windows lagrer når alvorlige feil oppstår, og fra logg filer som også inneholder feilbeskrivelser. Dermed kan du avsløre hvilken del av pc-en som fører til feil – eller hvilken driver som inneholder feil og bør oppdateres.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.