Du tror kanskje at når du kaster en gammel skriver eller selger skanneren videre for å kjøpe en ny, er det borte for godt. Slik er det imidlertid ikke.

Når du kvitter deg med et tilbehør til pc-en vil det forsvinne rent fysisk, men restene etter innholdet finnes fortsatt dypt inne i Windows. De gamle registreringene etter alt utstyret du gjennom årene har installert i Windows, vil ikke skade pc-en din og tar heller ikke opp all verdens plass, men de er unødvendige og gjør Windows mer rotete enn det trenger å være. Problemet er naturligvis størst hvis du har hatt din nåværende pc i mange år, og f.eks. på et tidspunkt har oppgradert fra Windows 7 eller tidligere til Windows 10.

Dermed vil en del av de komponentene og utstyret du brukte da pc-en var ganske ny, fortsatt finnes i Windows – uansett om det kanskje er ett, fem eller ti år siden sist det var tilkoblet pc-en.

Skriveren er raskere klar

Grunnen til at utstyr ikke slettes helt fra pc-en så snart du f.eks. trekker ut USB-minnepinnen, er at du i så fall måtte ha ventet på at Windows installerte utstyret på nytt hver gang du brukte det. Derfor forsvinner tilbehøret midlertidig fra Enhetsbehandling når du kobler det fra USB-porten på pc-en. Så snart du kobler til utstyret igjen, vises det umiddelbart og er klart til bruk fordi filene og den nødvendige registreringen allerede er på plass dypt inne i Windows.

Det er smart så lenge du fremdeles eier utstyret og bruker det av og til. Dette kan for eksempel være tilfellet med en frittstående skanner, et USB-mikroskop eller annet utstyr som du ikke bruker daglig. Men hvis for eksempel skriveren eller skanneren for lengst er kassert eller solgt på et bruktmarked, er dette overflødig beredskap.

Alle rester blir slettet

Med Device Cleanup Tool, som du finner i Fordelssonen, får du nå full oversikt over alt nåværende og tidligere utstyr på pc-en. I programmets oversikt over utstyr som på et eller annet tidspunkt har vært installert på pc-en din, vises også den datoen du sist har brukt f.eks. skriveren eller skanneren. Med et klikk kan du deretter fjerne de siste restene av maskinvare som du ikke lenger eier eller bruker, slik at det ikke vises i Windows. Du trenger vanligvis bare bruke programmet én gang, og så er oppryddingen gjort.

Nå kan du vente en god stund før du trenger å tenke på noen ny opprydding. Først etter for eksempel seks måneder eller et år er det behov for å kjøre programmet på nytt. Derfor kan du nå trygt fjerne Device Cleanup Tool etter at du har fullført rengjøringen av pc-en, slik at programmet ikke tar opp unødvendig plass på pc-ens harddisk.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.