Det er bra for både oversikten og den mentale helsen å foreta en opprydding på datamaskinen med jevne mellomrom. Men hvilken nytte har man av alle gode forsetter og gjerninger hvis Windows selv eller et program i Windows hindrer deg i å flytte enkelte av filene på harddisken? Fra tid til annen skjer det at du får en feilmelding fra Windows når du forsøker å flytte en haug med filer fra én mappe til en annen. Den forteller deg at en av filene er låst og derfor ikke lar seg flytte.

Hvis det skjer, betyr det at Windows selv – eller et annet program – har filen åpen i bakgrunnen, og derfor får du ikke lov til verken å flytte eller slette den. Det kan være bortimot umulig å lokalisere nøyaktig det programmet eller den prosessen i operativsystemet som låser filen, og det gjør det vanskelig å løse problemet. Først når du vet hvilket program det er som holder filen åpen, kan du avslutte det og håpe at det slipper taket i filen.

De bekymringene kan du unngå. Programmet LockHunter undersøker nemlig den låste filen grundig og avslører hvilket program eller hvilken prosess det er som låser den. Du behøver ikke engang å finne programmet i Oppgavebehandling for å avslutte det. LockHunter gjør det mulig å låse opp filen, slik at du igjen kan flytte den på harddisken når du vil rydde, eller ganske enkelt slette den hvis du vet at verken du eller Windows kommer til å ha bruk for filen.

Forsiktig med hva du sletter …

Du trenger kanskje ikke LockHunter akkurat nå, men ta likevel vare på artikkelen, slik at du har den neste gang du opplever feil med låste filer. Programmet er imidlertid så effektivt at det lett kan slette filer som Windows faktisk er avhengig av for å fungere, så vær forsiktig, og slett aldri systemfiler og andre kritiske filer fra undermappene til Windows.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.