Det finnes små problemer og store problemer – og så er det de problemene der du bare sitter og stirrer hjelpeløst på skjermen. En pc som fryser hører helt sikkert hjemme i den siste kategorien, og overgås kanskje bare av den berømte blåskjermen der pc-en plutselig slår seg av uten forvarsel.

«En pc som fryser», spør du kanskje? Det har ikke noe å gjøre med utstyrets temperatur å gjøre. Derimot handler det om at bildet på skjermen låses fast i et øyeblikksbilde. Uttrykket har vi lånt fra det engelske «freeze», som har samme betydning. Når datamaskinen fryser, dvs. at den låser seg helt, er det ikke mulig å bruke den verken med tastaturet, musen eller noe annet utstyr.

Du ser bare et ubevegelig skjermbilde med en musepeker som heller ikke vil flytte seg, uansett hvor mye du trykker på tastene og rister med musa.

Arbeidet ditt er tapt

Når pc-en fryser og du ikke finner en løsning, er det arbeidet du sitter med vanligvis tapt. Hvis du vil bruke pcen igjen, må du nemlig slå den av med av/på-knappen og dermed tømme pcens midlertidige lager. Selvsagt kan du være heldig: Mange programmer lagrer automatisk underveis, slik at det kanskje bare er noen få tekstlinjer du må skrive inn igjen i Word eller Google Docs.

Tidligere var en pc som er fryst et stort problem der du kunne miste en hel arbeidsdag, og i dag er det er fortsatt en kilde til frustrasjon. Windows har selv et løsningsforslag. Hurtigtasten Ctrl + Alt + Delete gir deg tilgang til Oppgavelisten, hvor du kan være heldig å kunne avbryte programmet som forårsaker at pc-en fryser. Det er nemlig ofte programmer som er årsaken til at pc-en henger. Men som du kan lese mye mer om i denne artikkelen, kan det også være dypere grunner til det.

Vidunderløsningen med Ctrl + Alt + Delete virker langt fra hver gang, for pc-en kan låse seg så kraftig at du heller ikke kan få tilgang til den reddende Oppgavelisten. For å forebygge denne situasjonen bør du alliere deg med programmet WhySoSlow, som du finner i Fordelssonen. Det har en «antifreeze»-funksjon (antifrys) som kan vekke pc-en når Windows ikke lenger er i stand til det. På de neste sidene viser vi deg hvordan du gjør programmet klart, og så ligger det i bakgrunnen og venter på at pc-en din belastes så mye at den låser seg.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.