Veien er kort fra et uskyldig feilklikk til det første banneordet. I hvert fall når klikket innebærer at du kommer til å slette filer som du absolutt ikke ønsket å kvitte deg med. Vi har alle kommet til å slette en fil eller mappe uten å mene det. Som regel oppdager vi det først når vi har tømt papirkurven og dermed har slettet filen for alvor. Et annet scenario er minst like vanlig, nemlig overskriving. Det kan for eksempel skje når vi lagrer en eldre versjon av et dokument over den nyeste i Word. Da er ikke papirkurven til mye hjelp. Normalt vil filen også være slettet fra filutforskeren.

“Slettet fra filutforskeren” betyr likevel ikke nødvendigvis “slettet fra hard disken”. Heldigvis. Selv om det er en fil Windows ikke lenger finner, kan den fortsatt være lagret under overflaten. Når Windows sletter filer, er det i første omgang bare henvisningen til filen som fjernes. Filen er der fortsatt, men du må bruke noe annet enn Windows hvis du vil ha den opp til overflaten igjen.

Du kan imidlertid vente litt med den grove språkbruken. I mange tilfeller kan du redde filen med programmet Abelssoft Undeleter. Det er utviklet spesielt for å søke etter filer på harddisken som har forsvunnet fra Windows. Programmet koster normalt en drøy hundrelapp, men Komputer for alle har fått på plass en avtale som gjør at vi kan tilby det gratis til våre trofaste lesere. Abelssoft Undeleter gjenoppretter filer fra vanlige harddisker, SDDer og eksterne stasjoner, med andre ord minnepinner og harddisker som kobles til via US

Det haster

Programmet løser oppgaven på en god måte, men du har ingen garanti for at filene kan gjenopprettes. For å øke sannsynligheten må du også sørge for å tenke fremover. Som en hovedregel betyr det at du bør reagere med det samme du oppdager at filer har blitt borte. Hver gang du gjør noe på maskinen, som å lagre en ny fil, er det fare for at du overskriver de tapte filene på harddisken. Hvis du derimot gjenoppretter dem med Abelssoft Undeleter med det samme, øker du sjansen betydelig for å få tilbake filene i uskadet stan

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.